НОВИНИ

Как живее Малка България в Сиатъл

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещение в Сиатъл, се срещна с представители на българката общност в района. Защо американец свири български песни, и как нашите сънародници пазят традициите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:06, 02.03.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Малка България на другия край на света. Тук за 5 хиляди наши сънародници сега е домът им. Но онзи, истинският, остава там - в родината.

Няколко български организации се грижат за популяризиране на изкуството и културата на страната ни тук в Сиатъл. И увличат американците. Майкъл танцува фолклорни танци от малък. А сега ръководи българския хор в Сиатъл. Участвал е и на събора в Копривщица.

Майкъл Лаусън: Обичам България, много се забавлявах когато бяхме там. Бил съм в София, Варна и Пловдив. Обичам да свиря тази музика. Пял съм български песни, мисля, че произношението ми е добро, но не разбирам много думите. Здрасти и чао. Втори глас, трети глас.

Имат си малък театър зад граница и Център за култура и наследство. Казват, че центърът не би съществувал без Елка Русков. В знак на признание, тя получи почетния знак на вицепрезидента. Българката и съпругът й идват в Сиатъл преди 25 години като студенти. Почват работа за Майкрософт. И остават.

Елка Русков, съпредседател на Центъра за българска култура и наследство в Сиатъл: Разпространявам българската култура зад граница. Това ме свързва по всякакъв начин с България, с българските традиции, култура, с българския език и нашите сънародници тук. И винаги когато имаме събития ми липсва там

Добре е, че българите пазят традициите си, но страната ни може да бъде много по-амбициозна в целите си, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Аз считам, че с българите навън трябва да правим политика заедно за България. Тези хора имат толкова много любов към родината, Толкова много носталгия, толкова много желание да правим нещо заедно, и този потенциал не бива да се разхвърля. Аз действително вярвам в това, че можем да постигнем националното ни единение. Няма значение в коя точка на планетата се намираме. В един глобален свят това не е от такова значение. Важното е да имаме своето национално самосъзнание.

Надя и семейството й избират Америка преди 14 години.

Надя Кемерова: Разбира се, че ни липсва България. И тук се чувстваме добре, но България винаги ще бъде в нашите сърца.

Може да е много далече, но си имат България. И България си има тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търновските къщи и пейзажи представени в изложба
Търновските къщи и пейзажи представени в изложба
Доналд Тръмп поиска Китай да свали митата за селскостопански продукти
Доналд Тръмп поиска Китай да свали митата за селскостопански продукти