НОВИНИ

Малките хора остават без дневен център?

Над 3 години малките хора в България се борят за създаването на свой дневен център. В него те ще могат да получат адекватна грижа от специалисти по техните здравни и социални проблеми. Макар че от Министреството на отбраната са започнали процедура за предоставянето на сграда, от 2014-а година досега тя е в застой.

БНТ2-София
от БНТ2-София Светлозара Лазарова
20:00, 24.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В почти всички европейски страни има социални центрове за малките хора. Венера и Севджан посещават един от от тях в Бремен, където всички хора с ръст под 154 см, могат да получат адекватна консултация и грижа от специалисти в пригодени за тях условия.

Венера Великова
"Това, което сме видели в Германия, ни впечатли. Всичко е оборудвано като за нас - малките хора, просто удобствата са направени за нас."

Специалистите в България, които могат да се грижат за малките хора, заради специфичността на заболяването им, са изключително малко. Това е причината на малките хора да се налага да пътуват стотици километри, за да получат медицинска помощ.

Венера Великова
"Ние трябва да си имаме специалисти, които да се занимават с нас. Желателно е да има неврохирурзи, ортопеди, психолози, които да могат да ни обръщат по-специално внимание."
Севджан Халил – член на "Малки български хора"
"Ако каже "тук ме боли", той много трудно ми намира къде ме боли, защото в сегашно време много рядко има специалисти да разбират от нашето заболяване."

През 2014-а година асоциацията "Малки български хора" подава молба към Министерството на отбраната за предоставяне на сграда в София, която се намира в близост до метростанция, за да е удобна за посещение на членовете на организацията.

Свельо Чернев - председател на "Малки български хора"
"Приложили сме също и мнението на Министерството на труда и социалните политика, които казват, че "да - такъв център е необходим за малките хора в България", но за съжаление министерството на отбраната вече 3 години не казва нищо по въпроса."

Въпреки че и няколко европейски организации са изпратили писмата с препоръки до Министерството на отбраната, след запитване от екипа ни от пресцентъра изпратиха ни официален отказ за предоставяне на сградата с мотив, че тя ще бъде продадена с цел приходи в бюджета. От Асоциацията на малките хора ще се обърнат към президента Румен Радев с молба за съдействие. Организицията, подкрепяща хората с нисък ръст у нас, ще сезира за проблема и омбудсмана Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската стопанска камара се разграничава от Сашо Дончев
Българската стопанска камара се разграничава от Сашо Дончев
В Русе отбелязаха 102 години от арменския геноцид
В Русе отбелязаха 102 години от арменския геноцид