НОВИНИ

Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия

Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия. Те настояват да бъдат включени в работната парламентарна група, която ще ремонтира върнатия от правителството Закон за горивата. От бранша не са съгласни да плащат по 20 хил. лв. за регистрация и още 20 хил. лв. банкова гаранция за фирмите си. Продавачите на бутилирана газ са против изискването да имат на склад 10 хил. оборотни бутилки.

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 21.01.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Днес търговците на горива облякоха символично жълтите жилетки, за да демонстрират решимостта си да отстояват правата си дори с цената на протести.

Георги Паничерски, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива: Ще обличаме наново жълтите жилетки и сме готови да стигнем до по-крайни неща - затваряне на граници и блокиране на пътища и т.н.
Симо Симов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива: Нямаме намерение да сваляме правителството. В никакъв случай. Не работим против него и сме му благодарни, че прие нашето предложение за диалог.

От бранша обвиниха големите вериги бензиностанции, че чрез Закона за горивата искат преразпределение на пазара, което ще доведе до фалита на над 400 малки фирми. Те оспориха и твърденията на едрия бизнес, че заради незаконна търговия с петролни продукти държавата губела по 1 млрд. лв. на година.

;

От бранша изчислиха, че на ден в България трябва да влизат по 100 цистерни с 2,8 млн. литра, за да се формира годишно 1 млрд. лв. в сивата икономика.

Димитър Хаджииванов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива: От акциз и ДДС влизат на литър между 1 лв. и 1,10лв., което означава, че на един камион това са около 30 хил. лева. Да речем, че ако работим 365 в годината за този 1 млрд. това са средно дневно по 100 камиона - няма събота няма неделя, няма празници, няма почивни дни.

От бранша имат своя версия за незаконните приходи от горива. Според тях се декларира нискокачествен нефт в рафинериите, за да се плаща впоследствие по малко акциз и ДДС върху петролните продукти.

Според търговците на горива сивата икономика се формира от износа и дадоха за пример държави, които традиционно произвеждат петрол, а България изнася горива към тях.

Симо Симов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива: Приложил съм ви един списък. И тук с учудване ще видите - Кувейт, Либия Саудитска арабия, Ливан, Ирак , Нигерия - все държави, които са производителки сериозни на петрол и петролни деривати. Това поставя съмнението - действително ли е изнасяно.

Собствениците на малки бензиностанции заявиха, че ще сезират главния прокурор по този проблем

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-замърсен е въздухът в Благоевград
Най-замърсен е въздухът в Благоевград
Расте неравенството между бедни и богати в световен мащаб
Расте неравенството между бедни и богати в световен мащаб