НОВИНИ

Малкият и среден бизнес може да получи подкрепа по програма на ЕБВР

Малкият и среден бизнес у нас могат да получат консултантска и бизнес подкрепа по програмата на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя действа у нас от началото на 2018 г. и над 30 фирми вече са се възползвали от нея.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
22:41, 06.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
малкият среден бизнес получи подкрепа програма ебвр

Следващата цел на екипа е повече фирми извън София да се запознаят с възможностите на програмата. Първият изнесен форум се проведе във Варна.

Програмата за подкрепа на малкия и среден бизнес е насочена към изцяло български фирми с оборот до 50 милиона евро, до 85 милиона лева активи и с по-малко от 250 служители. В сравнение с други европейски програми решенията при нас се вземат бързо и има много малко документация, подчерта ръководителят на програмата Мирослав Стоянов.

Мирослав Стоянов, ЕБВР - България: Ние помагаме на самите компании чрез консултантски услуги, а именно развиваме местния пазар на консултантски услуги, свързваме ги с местните малки и средни предприятия и след реализиране на един успешен проект ние възстановяваме 70 процента от направения разход на самата компания.

За програмата може да са кандидатства по всяко време, като няма предпочитани сектори. Засега у нас най-активни са фирмите от АйТи бизнеса. Няма таван за финансирането, отчитат се само бюджетните ограничения по конкретните проекти.

Донори по проекта са Европейската инвестиционна банка и програмата „Хоризонт 2020", предстои включването и на други. Това ще позволи подкрепа по проекта да получават до 100 фирми годишно.

След Варна програмата за подкрепа на малкия и среден бизнес ще бъде представена и в Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук се променя, мести се от площада в хола
Фейсбук се променя, мести се от площада в хола
Баща опита да продаде дъщеря си във Варненско
Баща опита да продаде дъщеря си във Варненско