Името Путин за първи път беше официално регистрирано и като малко име в Русия. Първото детенце, което се казва Путин, всъщност е познато на зрителите ни от документалния филм на БНТ "Перфектна буря". Досега то се казваше Расул Джураев, но вече получи удостоверение за преименуване. Разказва Цветана Кръстева.

С невръстния Расул, който вече се казва Путин, с родителите му и дядо му Рахмон Джураев се срещнахме преди няколко месеца в дома им в селцето Лехково на стотина километра от Москва. Членовете на това голямото семейство таджики от повече от 20 години живеят в Русия и отдавна са руски граждани. С висше образование и професии, които им осигуряват добра прехрана.

Те можеха да бъдат едно обикновено семейство, ако дядото Рахмон не изразяваше почитанието си към президента Владимир Путин по странен за мнозина начин.

Рахмон Джураев: Всичко сам съм поръчал. Този килим го поръчах преди 12 години. Специално за първата си вила край Владимир, а когато купихме тази къща преди седем години, лека полека разширявам този музей.

Освен чрез колекцията си от сувенири с президента и негова снимка дори в паспорта си, миналата есен дядото реши да изрази любовта си към властта и като преименува внука си - от Расул на Путин. В дома му младите приеха решението като закон - без въпроси и притеснения.

Рахмон Джураев: Когато неговият баща, моят син се роди, отношението към Рейгън в Съветския съюз беше много добро. Аз даже исках да го кръстя Рейгън Рахмонович.

Според социолозите въпреки отделните прояви, пълен култ към личността на Путин няма, защото за разлика от Рахмон Джураев има и хора, които изразяват неодобрение към президента. Но законът не забранява фамилията на президента или имената на партии да се дават за лични имена. В Русия засега липсват публични дискусии морално ли е и защо трябва да се преименуват деца с фамилията на действащ президент.