В деня преди Националния празник София не изглежда празнично украсена със знамена. Националният флаг се вее на обичайните места, държавни и общински институции, а пред сгради и офиси много по-често са окачени рекламни знамена.

София

Липсата на празничната украса с български знамена е очевидна по софийските улици. Вместо нея по уличните стълбове се открояват реклами или фирмени знамена. Поставките за празничните флагчета по стълбовете стоят празни. Освен това не всички институции са осигурили нови флагове за празника.

Константин Димитров е собственик на фирма за знамена и рекламни материали.

Константин Димитров
"Най-големият дял от знамената, които произвеждаме, са с цел реклама. Това са различни фирмени, корпоративни знамена, реклама на различни продукти и услуги и т.н."

Българските знамена се търсят най-много около 3-ти март, признава лицензираният производител на национални знамена.

Константин Димитров
"Има и около 6 май подобна кампания но по-малка и около 6-и септември и 22-ри септември, но най-изявена е преди 3-ти март и ние разбира се сме подготвени с по-големи количества."

Основен клиент са държавните институции, които са длъжни периодически да подменят знамената си. Все повече хора обаче са започнали да търсят българския флаг и то от българския производител, доверява Димитров.