Във времето, в което сме особено чувствителни към думата толерантност, се оказа, че в българските учебници от първи до четвърти клас има малко примери за толерантност. Това е изводът на кампанията за толерантно образование "Да отгледаш ксенофоб"- eкспертите на кампанията са сравнили 95 учебника от България, Чехия, Македония, Финландия.

Те предлагат на просветното министерство преди да се отпечатат новите учебници, да бъдат огледани дали не накърняват убежденията, чувствата и традициите на учениците.

Според участниците в кампанията изводът е, че в учебниците липсва толерантност важи и за четирите големи издателства на учебници. В учебниците те са открили и дискриминация, и расизъм.

Венелин Стойчев, социолог от " Да отгледаш ксенофоб": Има много примери, в които негърчетата са представени като маймуноподобни, има негърчета, които се хранят с банани, катерят се по дърветата или пък мързелуват на плажа.

За разлика от учебниците на другите изследвани страни, в нашите липсвали илюстрации на деца с увреждания или ако имало такива, то обикновено количката пречела на останалите да минат. В един от учебниците пък кексчета били нарисувани само пред здравите деца, но не и пред тези в колички.

Венелин Стойчев, социолог от " Да отгледаш ксенофоб": У нас те много рядко присъстват и винаги в много маргинална позиция, у нас като цяло различните на картата трябва да си стоят там далече. Ние не общуваме с тях, ние не споделяме с тях. Има ескимоси, но те да са си на полюса някъде и там да се занимават.

Колкото до това, че в последно време в интернет пространството у нас върви точно обратната теза, че в учебниците има твърде много толерантност включително, свързана с периода на робството. От "Да отгледаш ксенофоб" са съгласни да спорят, но искат доказателства с подобен на техния анализ.