НОВИНИ

Малко родители от Благоевград отказват да ваксинират децата си

Малко родителите в Благоевград отказват да ваксинират децата си. Това показват наблюденията на лекарите. Според тях майките имат доверие на имунизациите. Европейската седмица на имунизациите тази година е под мотото “Ваксините действат”, а целта на кампанията е да осведоми настоящите и бъдещи родители за ползите от поставянето на ваксини. Крие ли рискове обаче имунизацията и защо някои родители предпочитат да не ваксинират децата си.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
21:00, 24.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Pовечето специалисти са на мнение, че имунизациите са едно от най-важните неща в профилактиката на здравето.

Д-р Емил Цветков: “По-лошо е, когато детето не е имунизирано. В много малък процент е имало някога страничен ефект от дадена ваксина, но това въобще не трябва хората да се притесняват за странични ефекти от ваксини, защото все пак благодарение на тези ваксини имаме страхотни резултати в профилактиката на здравето.”
Катя Недева: “По принцип е редно да се правят имунизации, защото виждате какви заболявания, които от години не ги е имало, се възобновяват, така че аз съм за имунизациите, но въпросът е до колко държавата снабдява качествени ваксини.”

Има и родители, които са потърпевши от некачествени ваксини, но продължават да имунизират децата си, въпреки опасенията им. Такъв е случаят с Роза, майка на две деца.

Роза: “Ако не си сложиш, имаш санкции по принцип – нито ти дават детски, нито те записват в детска, в училище.”

Наскоро племенницата на Роза е получила остра реакция от поставянето на ваксина, твърди тя.

Роза: “Бяха две седмици в отделение и то от ваксина, два дни след ваксина.”

Според една от последните статистики на Световната здравна организация 650 000 деца в Европа всяка година остават без имунизация. Преди обаче родителите категорично да отхвърлят имунизациите, трябва да се информират за рисковете, които крие това, съветват специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Петима млади творци са номинирани за наградата Стоян Камбарев
​Петима млади творци са номинирани за наградата "Стоян Камбарев"
Музеят на восъчните фигури за втори път в София
Музеят на восъчните фигури за втори път в София