НОВИНИ

Манфред Вебер обяви официално готовността си да оглави ЕК догодина

Лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер е първият официален кандидат за председател на Европейската комисия. Мандатът на сегашната Европейска комисия изтича през октомври 2019, а председателят й - Жан-Клод Юнкер вече обяви, че няма да се кандидатира.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:23, 05.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Манфред Вебер, който е и зам.-председател на баварския Християнсоциален съюз, първо получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Днес той представи кандидатурата си и пред колегите си евродепутати. 46-годишният политик, който е убеден европеец, се надява да промени имиджа на Европейския съюз. Посланието е му "Да върнем Европа на хората".

Манфред Вебер - лидер на групата на ЕНП в ЕП: "Европа не е разделена на Източна или Западна, на бедните или богатите, на малките или големите държави, има само един Европейски съюз. Искам да обединя всички интереси, да строя мостове, защото дълбоко вярвам, че само заедно можем да бъде силни. В противен случай Европа няма шанс в днешния свят".

Българският премиер Бойко Борисов и ГЕРБ застават зад кандидатурата на Вебер, каза през БНТ евродепутатът и председател на групата на ГЕРБ в ЕП Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев - председател на групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент: Манфред Вебер е много добър приятел на България. Аз се познавам с него от 2009 година, работим заедно вече 9 години в Европейския парламент, познава много добре България, беше съвсем наскоро на границата, убеди се още веднъж колко добре България спазва всички изисквания и пази ЕС.

Потенциални желаещи за поста на Юнкер от ЕНП са и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние и финландският финансов министър Александър Стуб. Окончателният избор ще стане на конгреса на партията през ноември в Хелзинки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинения на Миню Стайков
Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинения на Миню Стайков
ЕК даде ход на инициативата за забрана за развъждане на животни в клетки
ЕК даде ход на инициативата за забрана за развъждане на животни в клетки