В България пристигат лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Поводът е срещата на върха на 17 май. В "Денят започва" Манфред Вебер - председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент обясни, че е много важно да се постигне практичен напредък в държавите от Западните Балкани.

Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕП: Трябва да бъдем честни. Това означава, че през следващите краткосрочни периоди ние не може да очакваме пълноправно членство на държава от Западните Балкани. Трябва да покажем какво е реално и какво не, за да може този период да не представлява разочарование за хората. Трябва да постигнем практичен напредък в Западните Балкани.
Самите държави трябва също да се постараят в своето развитие. Европа може да помогне, но държавите трябва сами също да имат желанието да се развиват. Най-голямо напрежение имаме в Босна и Херцеговина след трудното развитие, което последва след гражданската война.
Резултатът днес, който очакваме след 15 години да сигнализираме отново на Балканите, че са част от Европа и лично аз се надявам това да бъде подкрепено с конкретни проекти. Време е да говорим за финанси, за инфраструктура, за роуминг. Трябва да постигнем напредък, за да може хората в тези региони да почувстват възможностите, шансовете и какви перспективи стоят пред тях.
Косово трябва да бъде респектирана. Мисля, че е добър знак, че сръбският президент ще присъства. Това, което няма да бъде възможно е приемането в ЕС с открити, отворени граници. Още сега имаме конфликт между Словения и Хърватия. Той е малък, но все пак ни затруднява и затова трябва да бъде ясно, че Западните Балкани първо трябва да се решат всички въпроси, свързани с граници, преди да продължим.
Европа също трябва да бъде подготвена за това разширение, особено по актуалните теми като Иран или например митата, които налагат САЩ. Европа днес не реагира достатъчно бързо при решенията. Те трябва да бъдат вземани единодушно касаещи най-вече външната политика и особено Иран и ако добавим още 6 държави от Западните Балкани.
За европейската икономика мисля, че и двете теми са голямо предизвикателство. В случая с Иран става въпрос за стабилност в целия Близък Изток, а ние европейците искаме чрез дипломацията, чрез воденето на разговори да принудим Иран да не посяга към ядреното оръжие затова поддържаме това споразумение.

Цялото интервю вижте във видеото.