Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. Това твърдят работодатели и искат оставки в НЕК по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Аргументите "за" и "против" вижте от Константин Стаменов - председател на Федерацията на индустриалните и енергийни консуматори и Антон Иванов - Български енергиен и минен форум, които бяха гости по темата в "Още от деня".

Константин Стаменов - председател на БФИЕК: Всички знаеха че от 1 май ще има по малко производство на електроенергия, но на 8 май количеството беше намалено драматично и ние станахме най-скъпия пазар в ЕС за 8 и 9 май.

Това става в момент, когато производството на електроенергия в България е далеч от пиковите натоварвания. Просто електроенергия не беше предложена на пазара, което смятаме, че е нарочно направено, каза още Стаменов.

Антон Иванов - Български енергиен и минен форум: Българската енергетика търси всякакви възможности да компенсира недостига, който много трудно е преодолим и ние сме в състояние на връщане към регулирания пазар.

В България вносът в момента е от юг, държавите там не плащат разходи за въглеродни емисии и те могат да предлагат на други цени, не такива, на които нашите дружества са принудени, аргументира се Иванов.

Според двамата събеседници, решението на проблема е пълна либерализация на пазара и дългосрочна стратегия за развитие на сектора.

Работодатели поискаха оставката на ръководството на НЕК заради тока за бизнеса

Работодатели поискаха оставката на ръководството на НЕК заради тока за бизнеса

Работодателските организации обвиниха НЕК за скока на тока за бизнеса. В писмо до премиера те поискаха оставката на цялото ръководство на Националната...