НОВИНИ

М. Манолова: Решение на проблема с "Топлофикация" са индивидуалните договори

В студиото на "Още от деня" омбудсманът Мая Манолова обясни, че според европейската директива за защита на потребителите, всички непоискани услуги не би следвало да се заплащат от клиентите. Факт е начинът, по който са изградени сградите в столицата и по-специално инсталациите на "Топлофикация", тъй като независимо от това искаш или не през жилището ти преминават тръби на "Топлофикация", които отделят някаква енергия, което е основание за "Топлофикация", макар да имаш студени радиатори, а някъде нямаш и тръби, ще плащаш сградна инсталация. Гневът на хората е огромен, защото мръзнат, а плащат цена, която е непосилна за доходите им, каза още Мая Манолова.

манолова решение проблема топлофикация индивидуалните договори
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 18.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На днешната среща със столичани по проблемите на "Топлофикация", като пример Манолова даде един възрастен човек с 58 години трудов стаж, един от основателите на трамвайния завод в София, който получава 260 лв. пенсия, обитава жилище от 40 кв. м. и повече от 10 години не ползва услугата "топло", но заради начисляването на такса сградна инсталация, предстои жилището му да бъде продадено от "Топлофикация". "Аз и моя екип обещахме да се застъпим за този случай като се опитаме да отложим съдебното изпълнение и подпомогнем чисто финансово човека, защото става дума за сума около 1000 лв.", поясни Мая Манолова.

По думите ѝ, проблемът е, че когато "Топлофикация" те даде на съд се начисляват и много други такси - 300 лв. за юрист-консулт, 350 лв. за юристконсулт пред съдебен изпълнител, таксата на съдебен изпълнител - това са едни грешни пари, които хората плащат без да им е предоставена никаква услуга. Следващата седмица тя се ангажира да настоява на срещата между институциите - КЕВР, министърът на енергетиката, парламентарната комисия, СОС, ръководството на "Топлофикация" и други организации, "Топлофикация" да се откаже от тези пари.

"Очаквам да накараме "Топлофикация" да се откаже от юристконсултските възнаграждения - категорично и изцяло. Второ - ако такса сградна инсталация не отпадне - нейното събиране да се решава от Общото събрание. Ще настояваме и фактурите да станат разбираеми. По отношение на топлинните счетоводители - радикалното решението е те да бъдат напълно премахнати и самата "Топлофикация" може да прави това. Аз очаквам тези предложения да бъдат подкрепени от институции и да бъде накарана "Топлофикация"да промени мениджмънта, да внесем в парламента законодателни промени... Генералното решение е да се премине към индивидуални договори с всеки потребител, което е възможно и тогава, когато "Топлофикация" инвестира в промяна на сградните инсталации от вертикални в хоризонтални" - каза още омбудсманът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволни отряди пазят гората от изсичане в Калековец
Доброволни отряди пазят гората от изсичане в Калековец
От утре на българо-гръцката граница на практика няма да се преминава
От утре на българо-гръцката граница на практика няма да се преминава