България разполага със срок от два месеца, за да гарантира, че интересите на потребителите са защитени от неравноправни банкови клаузи. За целта ще бъде поправен спешно Гражданско- процесуалния кодекс. Първите поправки по него са разработени от омбудсмана Мая Манолова и предадени на правосъдния министър Цецка Цачева и на правната комисия към парламента.

Темата следи репортерът ни Цветелина Катанска.

Неравноправните клаузи по закон са нищожни, но не спират в момента производството по принудително отнемане на имуществото.

В края на януари беше получено и писмо от Европейската комисия, която ни дава срок от два месеца да оправим законите си.

Поправките, предложени от омбудсмана Мая Манолова, могат да бъдат разделени условно на две групи. Първо, банките ще следят за неравноправни клаузи и ще спират производството на тяхна база и второ, потребителите ще могат във всеки един момент, в който разберат, че срещу тях има производство, да го спрат.

В момента хората дори и да обжалват и да докажат, че банката не е права, те губят имуществото си и то не може да им бъде върнато.

Мая Манолова, омбудсман: В действащото законодателство е нарушен баланса между интересите на гражданите и потребителите и на икономически силните. Особени привилегии за събиране на вземанията си имат банките. Могат само на база на едностранно изявление, на едностранен документ - излечение от счетоводните им сметки, да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат процедура по принудително събиране на задължението.
Десислава Филипова, адвокат: Редица хора загубиха своето имущество поради това, че нямаха тази защита, ако едно лице спечели делото си и докаже, че в договора му е имало неравноправни клаузи, той вече е загубил имота си и по нашия закон няма механизъм този имот да бъде възстановен.

Омбудсманът се надява, след като внесе текстовете в Народното събрание, те да бъдат припознати от депутати. Предложенията вече бяха приветствани от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и в сряда ще бъдат изслушани в парламента. Тепърва текстовете ще бъдат изчистени от неточности и гласувани.

Каквито и права обаче да имат хората, те винаги ще бъдат длъжни да връщат взетите от тях кредити.