НОВИНИ

Манолова представи мерки за защита на длъжниците към банки

България разполага със срок от два месеца, за да гарантира, че интересите на потребителите са защитени от неравноправни банкови клаузи. За целта ще бъде поправен спешно Гражданско- процесуалния кодекс. Първите поправки по него са разработени от омбудсмана Мая Манолова и предадени на правосъдния министър Цецка Цачева и на правната комисия към парламента.Темата следи репортерът ни Цветелина Катанска.

bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 25.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Неравноправните клаузи по закон са нищожни, но не спират в момента производството по принудително отнемане на имуществото.

В края на януари беше получено и писмо от Европейската комисия, която ни дава срок от два месеца да оправим законите си.

Поправките, предложени от омбудсмана Мая Манолова, могат да бъдат разделени условно на две групи. Първо, банките ще следят за неравноправни клаузи и ще спират производството на тяхна база и второ, потребителите ще могат във всеки един момент, в който разберат, че срещу тях има производство, да го спрат.

В момента хората дори и да обжалват и да докажат, че банката не е права, те губят имуществото си и то не може да им бъде върнато.

Мая Манолова, омбудсман: В действащото законодателство е нарушен баланса между интересите на гражданите и потребителите и на икономически силните. Особени привилегии за събиране на вземанията си имат банките. Могат само на база на едностранно изявление, на едностранен документ - излечение от счетоводните им сметки, да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат процедура по принудително събиране на задължението.
Десислава Филипова, адвокат: Редица хора загубиха своето имущество поради това, че нямаха тази защита, ако едно лице спечели делото си и докаже, че в договора му е имало неравноправни клаузи, той вече е загубил имота си и по нашия закон няма механизъм този имот да бъде възстановен.

Омбудсманът се надява, след като внесе текстовете в Народното събрание, те да бъдат припознати от депутати. Предложенията вече бяха приветствани от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и в сряда ще бъдат изслушани в парламента. Тепърва текстовете ще бъдат изчистени от неточности и гласувани.

Каквито и права обаче да имат хората, те винаги ще бъдат длъжни да връщат взетите от тях кредити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха проф. Росен Василев като ректор на Технически университет - Варна
Възстановиха проф. Росен Василев като ректор на Технически университет - Варна
Само 20 стопанства в Русенско спазват изискванията при отглеждането на прасета
Само 20 стопанства в Русенско спазват изискванията при отглеждането на прасета