НОВИНИ

Манолова: Самоков ще поведе десетки общини в битката за вода

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова подкрепи протеста в Самоков срещу високата цена на водата. Това съобщиха от пресофиса на "Изправи се.БГ".

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 23.02.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
манолова самоков поведе десетки общини битката вода

Самоков ще поведе десетки български общини и стотици хиляди българи в битката за водата. Предстои наистина труден път, в който аз и екипът на "Изправи се.БГ" ще помагаме с юридически съвети и с експертиза. От това как вие ще завършите тази кауза, зависи бъдещето на ВиК-сектора в страната.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова днес в Самоков, където подкрепи протеста срещу високата цена на водата на жителите на града. Хората искат Самоков да бъде изключен от ВиК-асоциацията и да отпадне единната цена на водата и започнаха подписка с тези искания, която ще бъде отнесена за разглеждане от Общинския съвет.

"Поемате огромна отговорност, защото когато политиците и институциите не се справят, нещата се взимат в ръце от гражданите", допълни Манолова.

Тя обясни, че за да бъде изключен Самоков от ВиК-асоциацията министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова трябва да подкрепи това решение, а след това и всяка една от 22 общини в Област София да даде съгласието си за напускането.

„След това ще трябва да създадете и търговско дружество, което да има лиценз за ВиК-услуги и то да има изработен бизнес план, който КЕВР да приеме", обясни Манолова пред обществеността на Самоков процедурата.

„ВиК-реформата на правителството се изразява единствено в повишаване цената на водата. Хората плащат повече, но не е ясно ще получат ли по-добра услуга, ще пият ли по-качествена вода, ще има ли повече инвестиции, ще се подмени ли водопреносната мрежа. На места, като в Самоков, потребителите плащат два пъти повече, което е абсолютно несправедливо, предвид, че не е ясно какво се променя в качеството на ВиК-услугата", каза още тя.

Манолова подчерта, че министър Петя Аврамова е обещала в следващите три месеца да представи нов закон за ВиК-сектора.

„Сега е моментът да се осъществи натиск, за да отпадне единната цена на водата, да бъде улеснена процедурата за излизане на общините от ВиК-асоциациите и да могат гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цената на водата", обърна се тя към протестиращите граждани.

Манолова подчерта, че в момента единствените, които могат да обжалват цената на водата, са ВиК-дружествата, но те защитават собствените си интереси, а не тези на гражданите за по-ниска цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Коронавирусът е заплаха за световната икономика
Кристалина Георгиева: Коронавирусът е заплаха за световната икономика
65 лица и 50 автомобила са проверени при полицейска акция в Средец и Камено
65 лица и 50 автомобила са проверени при полицейска акция в Средец и Камено