Омбудсманът Мая Манолова ще отговори на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София след като изпълни програмата си за август, за да прецени дали ще е по-полезна на гражданите като кмет или омбудсман. Това обяви самата тя след среща с представители на граждански инициативи от различни квартали на столицата, които протестират срещу презастрояването. На дискусията присъстваха и хора, които от години се борят за правото си на обезщетение за имотите им.

Както и на протеста пред общината миналия четвъртък, така и днес омбудсманът се опита да обедини хората, които се борят за по-зелена столица и тези, които искат да бъдат обезщетени честно за върнатите им имоти.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако не е във възможностите на общината да осигури справедливо обезщетение, би следвало да се погрижи държавата, след като е възстановявала право на собственост в реални граници на граждани и тази собственост е в паркове, в междублокови пространства, в урбанизирани територии. Вижте само правото на собственост на лица в Южния парк, нали не мислите, че там трябва да има строителство. Но тези хора трябва да бъдат обезщетени и то справедливо.

Въпреки опитите на омбудсмана да не противопоставя протестиращите, срещата при нея не мина без напрежение и разногласия. Затова следващата седмица ще се организира нова, този път с експерти. Мая Манолова отново подкрепи и протест срещу застрояването на зелени площи в кв. „Обеля 2".