НОВИНИ

Мануел Рико – гост на Писателските срещи в Пловдив

Испанският писател Мануел Рико е поредният гост в Европейските писателски срещи в Пловдив. Заедно с гостуването му излезе и първата негова книга с поеми, преведени на български език. Мануел Рико е един от най-значимите представители на съвременната испанска литуратура – поет, белетрист, литературен критик, председател на Съюза на испанските писатели. Представянето на книгата му бе в Стария Пловдив, писателят се срещна с ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, където се изучава испански език.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:10, 10.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В книгата с избрани поеми на Мануел Рико са включени творби от началото на деветдесетте до днес. Съставител е Недялко Славов, преводач – Пламен Колев. Много от поемите са свързани с моменти от историята на Испания или Португалия, има и любовна лирика, а мотивите често са свързани с тъга по изгубен рай, запечатан в много спомени.

Мануел Рико Рего – писател
"Изгубеният рай беше онова село, в което прекарвах летата си като дете. Както и Мадрид през 60-те години – животът в един краен квартал, където селото и градът все още се събираха. Студентските години, когато млади хора се организирахме и се борихме за свобода в последните години на режима на Франко."

Рего е категоричен, че извоювано преди десетилетия в Испания демократично общество е изключително достижение, но признава, че за момента не е точно това, което са си представяли като млади.

Мануел Рико Рего – писател
"Смятам, че всички хора на изкустството в Испания биха застанали зад идеята, че е много важно Старият континент да застане зад една принципна позиция – да бъде Европа на гражданите, а не Европа на пазарите."

Писателят разказа, че е бил особено развълнуван, когато преди години прочита стихове на Яворов, преведени на испански от Перес Зунига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца в конфликт със закона
Деца в конфликт със закона
Путин: Русия е готова да присъедини към решение на ОПЕК
Путин: Русия е готова да присъедини към решение на ОПЕК