НОВИНИ

От нашите пратеници: Манюел Валс преминава в движението на Еманюел Макрон

Бившият френски премиер Манюел Валс изненадващо заяви, че цитирам "френската социалистически партия е мъртва". Валс, който е член на партията, обяви, че преминава в движението на новия президент Еманюел Макрон и че ще участва в парламентарните избори от името на партията на Макрон "Република, напред!".

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:22, 09.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Политическата централа на Еманюел Макрон през последните дни е под засилена полицейска охрана и журналистическа обсада. Днес на това място в парижкия 15-ти район през целия ден екипът на новоизбрания президент обсъждаше кои фигури да влязат в бъдещия му кабинет. Тази сутрин бившият премиер Манюел Валс заяви, че иска да се кандидатира за депутат от партията на Макрон.

Манюел Валс, бивш премиер на Франция: "Ще бъда кандидат на президентското мнозинство и искам да стана член на движението на Макрон "Република, напред!". Републиката е нашето най-ценно благо".

Пред БНТ, шефът на комисията за подбор на кандидати в партията на Макрон заяви днес следобед, че при тях още не е постъпила кандидатурата на Валс. Жан-Пол Дьольовоа е бивш омбудсман на Франция и бивш министър на Жак Ширак.

Жан-Пол Дьольовоа - председател на комисията за подбор на кандидати в листите на партията на Еманюел Макрон: Думите на Манюел Валс са важни и са допълнително доверие към проекта на Макрон и неговото управление като президент. Като всички кандидатури и тази ще бъде анализирана въз основа на критериите на Комисията за подбор на кандидати.

Дьольовоа смята, че в листите ще има изключително добри кандидати от всякакви сфери. Политически журналисти, които следят процеса на формиране на правителство очакват сред първите задачи на Макрон да бъдат реформите в икономиката и трудовия пазар.

Лиза Луис - кореспондент в Париж: Той иска да опрости трудовото законодателство, да намали броя на чиновниците и обществените разходи.
Антоан Олард - журналист: Еманюел Макрон вече каза, че иска малко правителство от 15 министри, половината жени, половината мъже и политически балансирано - с представители и от средите на десницата, и на левицата и на центъра. Това ще бъде ново за Франция.

Писателката Ружа Лазарова, която от години живее в Париж смята, че с течение на времето, ако формацията на Макрон покаже интересни идеи, управлението на новия президент постепенно може да обедини страната. Един от ключовите въпроси е с какво мнозинство може да разполага той след изборите през юни.

Сега Франция очаква първите ходове на Макрон - кандидат-депутатите и новият кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба „Посока Юг“ в Регионалния исторически музей във Варна
Изложба „Посока Юг“ в Регионалния исторически музей във Варна
Л. Павлова: Ролята на българския еврокомисар ще бъде от изключително значение
Л. Павлова: Ролята на българския еврокомисар ще бъде от изключително значение