НОВИНИ

Манюел Валс подкрепи Еманюел Макрон

Бившият френски премиер Манюел Валс официално подкрепи президентската кандидатура на центристкия кандидат Еманюел Макрон, посочвайки, че ще гласува за него на предстоящия вот на 23 април.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
10:07, 29.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
манюел валс подкрепи еманюел макрон

На въпроса дали ще даде гласа си за 39-годишния кандидат-президент Валс отговори положително. „Да, защото мисля, че не трябва да се поемат рискове по отношение на републиката. Така че ще гласувам за Еманюел Макрон“, който се очаква да се изправи срещу крайнодесния кандидат-президент Марин льо Пен на балотажа през май.

Подкрепата на бившия премиер дава нов тласък на Макрон, който напусна социалистическото правителство на Валс, за да създаде свое собствено политическо движение, което по думите му не е нито дясно, нито ляво. Веднага след изказването на Валс Макрон побърза да му благодари, но наблегна и на това, че цели да „поднови лицата“ във френската политика, тъй като социологическите проучвания показват, че на избирателите им е омръзнало от политическите елити.

Решението на бившия премиер да даде подкрепата си по всяка вероятност ще се приеме с неодобрение от официалния кандидат на социалистите Беноа Амон, който победи Валс в надпреварата за официален избор на левицата. Кандидатите от традиционното ляво и дясно са силно застрашени от Макрон, на когото се гледа като на свежото ново лице във френската политика.

Според социологическите данни именно той и Льо Пен са двамата най-вероятни кандидати за балотажа на 7 май, който се очаква да бъде спечелен от Макрон с около 20%. Независимо от това обаче, имайки предвид изненадващата победа на Доналд Тръмп и излизането на Великобритания от ЕС, анализаторите не са категорични в изхода от вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще се случи с Бароковия оркестър на ЕС след Брекзит?
Какво ще се случи с Бароковия оркестър на ЕС след Брекзит?
След бърза реакция на полицаи са задържани двама души за кражба на автомобил
След бърза реакция на полицаи са задържани двама души за кражба на автомобил