НОВИНИ

Маратон на четящите хора в регионалната библиотека "Пенчо Славейков"

За 15 пореден път, в навечерието на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право, се провежда Маратон на четящите хора. Започнал през 2013 година като инициатива на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, днес маратонът е национална кампания за публични четения, срещи и дискусии, в която се включват все повече градове. Сред многото прояви, обаче, една остава типично варненска - вълшебната нощ, в която библиотеката отваря своята читалня за учениците.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
09:13, 23.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Шестокласници. Това е най-ниската възраст, на която се допускат деца за нощния маратон на четящите. Идват подготвени за всякакви обстоятелства - със спален чувал, закуска и нещо за четене. Посрещат ги бивши шестокласници, за които вълшебната нощ срещу 23 април се е оказала толкова пристрастяващо преживяване, че не могат да се откъснат от него, въпреки че са пораснали.

Ани, студентка: "Спомням си, че беше много различно преживяване, което няма как да ти се случи някъде другаде. Сега, 14 години по-късно все още ми се струва много вълнуващо и необикновено. Определено го запомних, накара ме да се почувствам уютно тук, да искам да идвам по-често и да съм част от това."

Програмата включва викторини, игри, упражнение по японски театър на сенките и дори четене на фенерче и Ани се надява, че нощта ще е толкова интересна и за тези, които за първи път нощуват в читалнята. Някои от тях признават, че за първи път влизат в библиотека. Това не им пречи да имат подчертан интерес към книгите и четенето, просто за тях то има различни форми.

Андреа: "Има едно приложение, в което хем пишеш, хем четеш произведения, написани от твои връстници. Аз доста често го използвам, но всъщност предпочитам да чета истински книги."

Понякога ги наричаме поколението игрек и тайничко, само пред себе си си признаваме, че лекотата, с която възприемат сложните за нас технологии, мъничко ни плаши. Защото се страхуваме, че няма да можем да им разкажем за себе си на интересен за тях език, и така ще прекъснем нишката на родовата памет. Но е достатъчно е да надникнем в книгите, които са донесли за груповото четене, за да се уверим, че разликите не са чак толкова големи.

- "Робин Худ."
А ти?
- "Карибски пирати."

Ето така става ясно, че мисията на маратона на четящите е изпълнена - за 12-годишните и от поколението игрек Робин Худ и карибските пирати са най-подходящата компания за едно нощно четене, между старите книжни шкафове се крият безброй изненади. А най-голямата е за самите днешни шестокласници - утре и те ще открият, че библиотеката не е място, а преживяване. При това - пристрастяващо, което остава за цял живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания Презареди детската площадка за освежаване на местата за игра
Кампания "Презареди детската площадка" за освежаване на местата за игра
„Приказки за саксофона - поредният образователен концерт на Фортисимо Фамилия
„Приказки за саксофона" - поредният образователен концерт на Фортисимо Фамилия