НОВИНИ

Маратон на популярни видеоигри от миналото се провежда в София (Снимки)

Маратон на ретро видеоигрите "Sofia Game Jam Week" завладя София. Конзоли с дискети, аркадни машини, стари компютри са безплатно разположени във Френския културен институт за всеки, които иска да си припомни игрите от близкото минало. Сред тях е и незабравимата „Супер Марио“ – човечето, което се изправя срещу зверове, костенурки, събира стотинки и се промушва през тръби между нивата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:00, 25.01.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
маратон популярни видеоигри миналото провежда софия снимки

Организаторът Филип Търпов обясни, че е изключително запален геймър по старите игри.

„Ретрогеймингът, който виждате във Френския културен институт, е само част от целия фестивал. Имаме 10 дни с различни събития с образователна и развлекателна цел, арт изложба“, обясни той.

;

Паралелно с маратона за ретро игри на 25 и 26 януари в зала „В парка“ (малкото НДК) между 14 и 17 часа се провеждат образователните лекции. Специалисти от най-големите гейминг студия в България имат за цел да покажат на младите любители на видео игри, че освен тяхно хоби, игрите могат да се превърнат и в успешна кариера.

;

„С годините разбрах, че игрите не са само за забавление. Могат да развият доста логическо мислене, рефлекси и координация, фокусиране. Много често се използват и като отдушник. Искам да покажа на хората, че има нещо отвъд развлечението“, казва Мартин и допълва, че колкото и да се развиват игрите, заради носталгията винаги се връщаме към класиката от 90-те години на миналия век.

Целият фестивал ще продължи 10 дни – от 24 януари до 10 февруари. Всички събития може да се видят на интернет страницата на "Sofia Game Jam Week" или във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу новия кмет на Младост заради забавено саниране
Протест срещу новия кмет на "Младост" заради забавено саниране
Ердоган пристигна на мястото на земетресението
Ердоган пристигна на мястото на земетресението