Консултативният съвет за национална сигурност заседава четвърти час като темата е „Актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на страната. Състоянието на въоръжените сили и какви са Необходимите мерки“. Участниците в Консултативния съвет по национална сигурност обсъждат обстановката в Сирия и на Балканите.

Преди минути само председателят на „Воля“ Веселин Марешки напусна КСНС и заяви, че участниците са се обединили около това, че сериозни заплахи за националната сигурност няма.

По информация на „По света и у нас“ в момента се изготвя финалният текст на изявлението, което ще бъде прочетено пред медиите.

„Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста. Мисля, че има консенсус, уточняват се последни текстове и смятам, че скоро всички ще могат да се представят пред вас“, каза пред журналисти в Президентството лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Според данните, които имаме, не очакваме, че България ще бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия, каза още той.

„Един от основните въпроси беше модернизацията на армията. Мисля, че има консенсус. Относно това дали трябва да бъде модернизирана има някакви разногласия относно темповете и сроковете. Мисля, че те не са големи. Беше показано за следващите 3 години какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за следващата година беше 100 млн., не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизирането на армията“, каза още лидерът на „Воля“.

КСНС обсъжда обстановката в Сирия и на Балканите, и рисковете пред България

КСНС обсъжда обстановката в Сирия и на Балканите, и рисковете пред България

Вече два часа тече Консултативният съвет по национална сигурност, който президентът Румен Радев свика. Темата е „Актуални рискове и заплахи за национа...

Четвърти час КСНС обсъжда обстановката в Сирия и на Балканите, както и рисковете и заплахите пред сигурността на България, предаде репортерът на БНТ Вера Александрова.

КСНС заседава по същата тема преди около година, когато бяха набелязани конкретни мерки със срокове, свързани с модернизацията на армията и подобряване на материалното благосъстояние на военнослужещите. До този момент голяма част от тези мерки не са изпълнени, заради което президентът Радев иска да разбере какво да се направи, за да станат факт тези решения.

Предвидено е на Съвета да бъдат представени четири доклада по темата, а какви ще са решенията ще разберем по-късно през деня.