НОВИНИ

Маргарита Попова: Мястото на прокуратурата е там, където е сега

"Аз не очаквах да се случи това, към което го призоваваха някои представители на нашето общество. Не очаквах криза", каза по повод подписания от президента Радев указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор бившият вицепрезидент Маргарита Попова. Тя е била уверена в това, че президентът ще изпълни своето конституционно задължение.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 01.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Маргарита Попова: По начало, властта в прокуратурата или в която и да е институция, което е носител на държавната власт, би могла да се критикува когато има злоупотреби с власт. Така че, не може от днес за след седем години да се каже, че има много власт и тя трябва да се ограничи.

Тя обясни, че властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо, за да се изпълнява основната функция. Методите, чрез които можем да се предпазим според нея, са самоконтрол и писаните правила, които предписват механизми за контрол върху една личност, управляваща мощна институция.

Маргарита Попова: В държавата има и трябва да има баланс между властите. Трябва да има толкова власт и трябва да се управлява тази държава, за да можем да осигурим в цялото наше пространство стабилност и сигурност.

Самата Конституция дава възможност на държавния глава да инициира дебат за изменения, допълнения или изработване на нова Конституция. Попова обясни, че задължение на президента е да предложи рамката, в която ще се води този дебат.

Маргарита Попова: Мястото на прокуратурата в момента категорично е там, където се намира тя сега.

Тя обясни, че прокуратурата е в съдебната власт, за да бъде политически неутрална, независима и да се гарантират правата на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Костов за водната криза: Премиерът сам трябва да действа управленски
Иван Костов за водната криза: Премиерът сам трябва да действа управленски
​Д-р Тонка Върлева: Три пъти намаляха случаите на ХИВ в света
​Д-р Тонка Върлева: Три пъти намаляха случаите на ХИВ в света