НОВИНИ

Маргарита Попова: Разделението в обществото мъчи снагата на държавата ни

Във встъпителните си думи по време на заключителната пресконференция на президента Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарина Попова на първо място благодари на малкия екип, с който са работили през тези 5 години с очи за България. "Това беше лайтмотивът на цялостната ни дейност в 5-годишния ни мандат. Нашите теми са разположени в руслото между закона и словото. Всички работеха просветено и вдъхновено. Научехме се заедно да наблюдаваме фактите и събитията и да ги анализираме през призмата на нашата институция - институцията Президент", отбеляза Попова.

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 18.01.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България: Очакват ни избори, очаква ни нова президентска администрация, която да работи в сговор с тази, която ще заварят. Очаква ни ново служебно правителство и нов редовен кабинет само след няколко месеца. През призмата на институцията Президент има едно нещо, което искам да оставя като може би най-важното послание за хората, които ще дойдат след нас и което целият мой екип смятаме за особено важно, за да бъдат решени човешки, да бъдат погледнати човешки много въпроси от нашия живот - простички неща.

По думите на Попова, разделението в обществото е първият проблем, който мъчи снагата на държавата и обществото ни, мъчи народа ни години наред. То ни съпровождаше в почти целия мандат. "Разделението означава поредица от тежки и трудно разрешими социални конфликти, тежки противопоставяния, за които не се търси съгласието, единението и компромиса, а безсмисленото противоборство. Нараняване душата на хората, създаване на излишни пречки да реализират собствения си живот по-добре, както те желаят", заяви Маргарита Попова.

Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България: Социалните конфликти по всички правила на науката водят до нестабилност на политическата система. Имаме проблеми в стабилността на политическата ни система. Имаме проблеми като последици в разделението в обществото, които се дължат на насажданата ежедневно омраза и агресия в нашето общество. Не могат да се решават национални задачи, ако не преодолеем проблемите с омразата и с агресията, които са реална последица от разделението в обществото.

"Трябва да имаме национално единение, за да може да решаваме първостепенните задачи на хората, които са работа, училище на децата, образование, спокойствие, сигурност, по-смислен и по-добър живот. Халът на народа ни не е добър и никой не е в състояние да заблуди хората, че нещо друго преживяват в последното десетилетие и че ни чака много красиво бъдеще, в което хората ще бъдат доволни, ще могат удовлетворително да ръководят живота си", каза още вицепрезидентът и допълни, че още последици от разединението, което ни е захлупило вече години и за което тази институция е длъжна да се грижи.

"Всичко останало оставете на правителствата, които трябва да седнат и в сговор с партиите да в парламента да извадят най-важните неща за нашия живот. Най-важните неща за народа ни - да направят един смислен план за нацията с няколко неща, които в сговор и приемственост да последваме в годините. Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения, с омраза, с агресия", каза още вицепрезидентът Маргарита Попова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изведоха Илияна Беновска от заключителната пресконференция на президента (ВИДЕО)
Изведоха Илияна Беновска от заключителната пресконференция на президента (ВИДЕО)
Плевнелиев: Ще дам пълната си подкрепа на президента Радев
Плевнелиев: Ще дам пълната си подкрепа на президента Радев