НОВИНИ

Маргарита Попова: Величав е всеки подвиг, който е обречен на Отечеството

"Величав е всеки подвиг, който е обречен на Отечеството, най-величав е онзи подвиг, който защищава интересите на народа, който не се води от исторически конюнктури и за който няма никакъв компромис". Това заяви днес вицепрезидентът Маргарита Попова в словото си по време на честванията на стогодишнината от Тутраканската епопея в Мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци.

bnt avatar logo
от БТА
16:57, 04.09.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
маргарита попова величав всеки подвиг обречен отечеството

"Нека да живеем така и да бъдем такива политици, че някога нашите потомци да могат да кажат за нас: "Чест и слава на тия, които знаеха как с топла дума да приласкаят народа си, та да можем заедно да вървим през болки и несгоди; нека нашите наследници да могат да кажат "Признателност за тези, които са знаели как да работят срещу разделенията, които да работят за това да вървим заедно напред, които са знаели какво е призванието на политиката, която днес трябва да се бори и да защитава фундаментални ценности като мира, свободата, разбирателството между всички народи и държави", каза Маргарита Попова. "Нека да сме силни и да се побратимим с истината - хората и народът ни това чакат", подчерта вицепрезидентът.

Тутраканската епопея е наречена военна операция на българската армия през Първата световна война, която е продължила едва 33 часа, но е оставила дълбоки следи във военната ни история. Победата на армията ни при Тутракан поставя началото на Освобождението на цяла Южна Добруджа. На малък обелиск в мемориала, в който са погребани и румънски войници, е написано на четири езика "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".

Според министъра на отбраната Николай Ненчев, който също бе на тържествата, това, че в отбелязването на стогодишнината на Тутраканската епопея участват граждани на България и Румъния, които са били противници през Първата световна война, е много силно послание, защото двете държави са членове на ЕС и НАТО и живеят в мир и сътрудничество.

За значим принос в реставрирането на мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г.", за изследването и проучването на Тутраканската епопея със специално изработени възпоменателни значки бяха отличени двайсет и двама души, сред които вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Николай Ненчев, генерал Константин Попов - началник на отбраната, военнослужещи, научни работници, общественици, почетни граждани на Тутракан.

Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов връчи гилза от снаряд с пръст от мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." на генерал Тодор Дочев - началник на военна академия "Г. С. Раковски", за да бъде поставена в алеята на славата в академията.

Вицепрезидентът Маргарита Попова поднесе венец в мемориални комплекс. Венец бе поднесен и от името на Народното събрание. Поднесени бяха над 120 венци от граждани и институции.

Мемориални групи от България и Румъния направиха възстановка на сраженията през 1916 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 100 ранени при сблъсъци в индийски Кашмир
Около 100 ранени при сблъсъци в индийски Кашмир
Сирийските правителствени сили започнаха голяма офанзива в Алепо
Сирийските правителствени сили започнаха голяма офанзива в Алепо