НОВИНИ

Мариано Рахой прикани бизнеса да не напуска Каталуния

Да си върнем демократична и свободна Каталуния, призова испанският премиер Мариано Рахой днес в Барселона. Той посети столицата на Каталуния за първи път откак правителството пое пряко управлението над автономната област, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:05, 12.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света
мариано рахой прикани бизнеса напуска каталуния

На митинг на неговата консервативна Народна партия преди насрочените от централното правителство регионални избори на 21 декември, Рахой прикани бизнеса да не напуска Каталуния, а испанците - да не бойкотират каталунските стоки:

"Искам да кажа на всички испанци да не спират да купуват и да консумират каталунски стоки". От началото на кризата 2400 компании са се изтеглили от областта.

Премиерът заяви, че е възстановил законността и демокрацията, като е поставил Каталуния под прякото управление на Мадрид. "Искаме Каталуния - разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна. Каталуния е Испания и Испания е Каталуния", добави той.

Рахой призова каталунците да изгонят сепаратистите от регионалния парламент на насрочените от него избори на 21 декември, предаде Асошиейтед прес. Той каза пред присъстващите на митинга на Народната партия: "Искаме масово участие (в изборите), за да поставим началото на нов период на нормалност. Важно е да възстановим чувството за нормалност в Каталуния, и то възможно най-бързо, за да намалим социалните и икономическите напрежения".

Двама от всеки трима каталунци са на мнение, че излизане на Каталуния от Испания е невъзможно в относително близко бъдеще, сочат резултати от анкета, публикувани в испанския вестник "Паис" и цитирани от ТАСС. Освен това 76 на сто от анкетираните смятат, че решението на Мадрид да свика предсрочни регионални избори в автономната област е разумно, показва социологическото проучване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС се подготвя за вариант да няма постигнато споразумение с Лондон за Брекзит
ЕС се подготвя за вариант да няма постигнато споразумение с Лондон за Брекзит
Сделки за 12 милиарда долара  бяха сключени при посещението на Тръмп във Виетнам
Сделки за 12 милиарда долара бяха сключени при посещението на Тръмп във Виетнам