НОВИНИ

Мариано Рахой: Референдумът в Каталуния не носи нищо добро на никого

Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е искан от малцина и не носи нищо добро на никого. След спешна среща на правителството той произнесе реч пред испанския парламент, в която обяви, че допитването е пълен провал и повторно настоя от каталунските власти да пояснят искат ли наистина независимост.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:05, 11.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

От моя страна винаги е имало желание за диалог. Лидерите на Каталуния не могат да кажат, че не съм искал да разговарям с тях, просто защото това не е яврно - малка част от изкаването на премиера Мариоано Рахой пред испанския парламент. Той поска от Каталуния дада разяснение за отложена си незасивимост и отхвърли евентуално посредничество.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: "Такива са фактите, дами и господа. Причините да се иска референдум не са изяснени и те не разполагат с толкова голяма подкрепа. Имат гласовете и необходимата легитимност да управляват автономния регион, но не и да налагат едностранна независимост."

Лидерът на социалистите - основната опозиция на Народната партия на Рахой - Педро Санчес, отново заяви подкрепата си за кабинета по каталунския казус и намекна за възможна реформа на Конституцията.

Педро Санчес, лидер на социалистите: "Време е да се захванем с конституционната реформа в нашата страната. Разбрахме се с правителството да създадем работна група за оценка на Конституцията в следващите шест месеца".

Подобна възможност не отхвърли и самият Рахой. Че трябва да се намери изход от задънената улица смятат и самите испанци.

Моника, жител на Мадрид: "Казусът стигна до задънена улица. Някой трябва да направи първата стъпка за преговори".
Едуардо Монтеро, жител на Мадрид: "Според мен винаги има място за диалог, но само в рамките на закона. Ако си извън закона е като да опитваш да преговаряш в човек, насочил оръжие към теб."

Няма официално обявена времева рамка, в която Каталуния трябва да обясни "символичната си независимост с отложено действие". Но испанските медии вече заговориха, че поредната развръзка се очаква в следващата пет дни.

;

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си относно декларацията за независимост, съобщи Франс прес, като цитира правителствен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Завеждам дело, за да защитя националните интереси
Валери Симеонов: Завеждам дело, за да защитя националните интереси
Гроздето от оранжерия – без пестициди и с висок добив
Гроздето от оранжерия – без пестициди и с висок добив