НОВИНИ

Марин льо Пен: Брекзит-ът ще предизвика ефекта на доминото в ЕС

Британският вот за излизане от ЕС ще предизвика в общността ефекта на доминото, каза кандидатката за президент на Франция от десния Национален фронт Марин льо Пен. Според социолозите много е вероятно лидерката на антиевропейския и антиимигрантски Национален фронт да стигне до балотажа на френските президентски избори.

bnt avatar logo
от БТА
14:06, 21.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
марин льо пен брекзит предизвика ефекта доминото

"Свидетели сме на края на един свят и на раждането на нов. Свидетели сме на завръщането на националните държави" заяви Льо Пен на срещата на крайнодесни лидери от Германия, Франция, Италия и Холандия, започнала в германския град Кобленц ден след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ.

"Не казвам, че всяка страна трябва да се откаже от еврото. . . Но трябва да оставим тази възможност, ако една страна иска, да излезе (от еврозоната)", каза тя, шумно аплодирана, и добави, че Тръмп е представител на неолиберализма.

В срещата в Кобленц участват лидерът на холандската антиислямска Партия на свободата Герт Вилдерс, Матео Салвини, федералният секретар на италианската Северна лига и Фрауке Петри от "Алтернатива за Германия".

Партията на Вилдерс може да спечели най-голям процент от гласовете на парламентарните избори на 15 март в Холандия, а през септември "Алтернатива за Германия" се надява да влезе в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

В речта си Льо Пен каза, че първият "истински удар по стария ред" бе нанесен през юни миналата година, когато британците са гласували за излизане от ЕС, е малко след това Тръмп бе избран за президент. Новият американски президент няма да подкрепи "система на потисничество" в Европа, каза водачката на френските националисти. Тя заклейми ЕС като "стерилизираща сила" и отправи нападки срещу германския канцлер Ангела Меркел за това, че е позволила влизането на много мигранти. Всеки вижда, че мигрантската политика е същинско бедствие, подчерта Льо Пен. Когато тя спомена името на Меркел, залата реагира с освирквания, отбелязва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 прояви във „Варна – Европейска младежка столица“
Над 300 прояви във „Варна – Европейска младежка столица“
Бъчварова: Видинската полиция за борбата с битовата престъпност работи добре
Бъчварова: Видинската полиция за борбата с битовата престъпност работи добре