Засилено е присъствието на полиция и жандармерия по българо-гръцката граница заради проблемите с мигранти близо до Солун. За БНР вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ако е необходимо, по границата с Гърция могат да бъдат разположени и военни части, които да помагат на полицията при евентуална мигрантска вълна към България.

© БГНЕС

Към момента обстановката е под контрол, категоричен е вътрешният министър. Той отбеляза обаче, че страната трябва с всички сили и средства да е готова за реакция при криза, така че да не се допусне преминаване на българска територия.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Предприели сме мерки по усилване на територията около границата. Гранична полиция и сили на жандармерията, които работят в малките населени места по българо-гръцката граница, са в готовност за реакция при евентуално приближаване на такива групи. В постоянна връзка сме с гръцките и македонските колеги, както и с турските. Следим обстановката, обменяме информация и сме в готовност. Имаме и разработен план за действие при кризи. С вицепремиера Каракачанов сме в контакт по отношение на използване на армията в определени ситуации.

Министърът посочи, че групата мигранти, която има намерение да тръгне към Северна Македония, е около 600-700 души. Тази цифра обаче се променя, уточни той.

На българо-сръбската граница полицейските патрули също са усилени. Има и съвместни патрули със сръбската гранична полиция.

Гръцката полиция край Солун блокира пътя на мигрантите към Северна Македония

Гръцката полиция край Солун блокира пътя на мигрантите към Северна Македония

Трети ден напрежение до Солун. Полицията спря със сълзотворен газ опитите на мигрантите да поемат към Северна Македония. Всички пътища са блокирани от...