НОВИНИ

Маринов: С едни от най-лошите показатели в ЕС сме по брой загинали на пътя

Пътнотранспортните произшествия и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а и в глобален мащаб. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Вътрешният министър откри тематична конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“. Тя е организирана от МВР и Европейската харта за пътна безопасност, ръководена от ЕК и се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:02, 02.10.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
маринов едни лошите показатели сме брой загинали пътя

„По данни на Световната здравна организация всяка година около 1,2 млн. души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари. Актуалните тенденции сочат, че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя ще са петата основна причина за смъртност в света“, отбеляза министър Маринов.

Според него важно е да се отбележи, че ЕС и отделните държави-членки вече от години работят активно за повишаване на безопасността по пътищата, както и за намаляване произшествията и последиците от тях. В резултат на тази политика между 2000 г. и 2017 г. в Европа е постигнато намаление с 56% на смъртните случаи на пътя. Вътрешният министър подчерта обаче, че страната ни все още е далеч от заложените цели в стратегията на ЕС за пътна безопасност, обхващаща периода 2010 г. – 2020 г.

„Може би най-тревожният факт е, че пътният травматизъм остава водеща причина за смъртност и тежки наранявания сред децата на възраст до 14 години“, отбеляза Младен Маринов.

Статистиката сочи и друг тревожен факт – България е сред държавите-членки с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени при катастрофи.

„Макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите, в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от прогнозния брой. Даваме си сметка обаче, че статистическите данни не дават в пълен обем реалната картина. Зад цифрите се крият стотици човешки трагедии и загуби. Няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. Пътният травматизъм сред децата остава сериозен проблем. Само от началото на година у нас са загинали 24 деца – един цял училищен клас“, допълни още вътрешният министър.

В заключение той подчерта, че на всички тези проблеми няма бързи и универсални решения и призова те да не бъдат използвани като политическо оръжие. Според Младен Маринов само в общата работа между институциите, неправителствените организации и гражданския сектор тези негативни тенденции могат да бъдат променени. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет за правителството, но не бива да забравяме, че тя е право и отговорност на всеки гражданин“, призова той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ засне документален филм за големия пианист Ричард Клайдерман
БНТ засне документален филм за големия пианист Ричард Клайдерман
Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа
Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа