10 млн. евро са на разположение на научните изследователи в Европа по програма "Хоризонт 2020". Това обяви в Сутрешния блок на БНТ българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Добрата координация между държавите членки в ЕС доведе до добър резултат в извеждането на европейските граждани на различни държави от Китай, подчерта еврокомисарят.

Мария Габриел, еврокомисар: Ролята на науката ще бъде ключова за коронавируса. Науката ще даде индикация не само в какво се състои вируса, но и да намерим ваксина. Има няколко екипа, които вече са успели ясно да установят спецификите на вируса, те имат 10 млн. евро на разположение по програмата.

Мария Габриел коментира и осъществяването на зелената сделка, което е приоритет на Европейската комисия. Имаме амбиция тя да се превърне в стратегия за растеж, за инвестиции, но и за социална справедливост, категорична е Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар: Защото много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, че ще се трансформира даден регион, но това е свързано с време и инвестиции, да се адаптират хората към новите условия. Идеята е да инвестираме и да дадем помощ за всички, които ще ни подкрепят в това усилие, постепенно да покажем, че полагаме грижи за околната среда. Основната рамка вече е очертана, предстоят много други конкретни инициативи.
Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса

Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса

В осем европейски страни има случаи на заболели от новия коронавирус. Най-много са в Германия, Франция и Италия. На този етап носителите на вируса са...

По отношение на Брекзит, Габриел заяви, че няма да има никакво негативно въздействие за българските граждани до края на годината.

Мария Габриел, еврокомисар: След 1 януари 2021 година обаче, Великобритания вече е трета страна и не може да има същите отношения в ЕС. Затова ни предстоят много интензивни преговори в следващите месеци.

Относно младежките програми за обмен като "Еразъм +", Габриел подчерта, че те не могат да бъдат използвани като черешки на тортата от Великобритания, която да избира само това, което харесва. За мен водещо ще бъде защитата на интересите на младежите, заяви еврокомисарят.

Какво следва за българите на Острова след Брекзит - говори посланик Ема Хопкинс

Какво следва за българите на Острова след Брекзит - говори посланик Ема Хопкинс

Брекзит вече е факт. За голяма част от сънародниците ни на Острова, включително и студентите, които учат там, нещата ще се запазят, поне до края на та...

Борбата с климатичните промени, цифровизацията и борбата с демографската криза са трите най-големи предизвикателства пред Европейския съюз, категорична е Мария Габриел.

По отношение на "Хоризонт Европа 2020" еврокомисарят обясни, че целта е Европейският иновационен съвет да се превърне в европейска "фабрика за еднорози" - всички онези стартиращи компании от малък и среден бизнес, които инвестират в проекти за иновации. За първи път те ще могат директно да кандидатстват за финансиране и съм сигурна, че и български компании вече са селектирани, подчерта Мария Габриел.

Вижте целия разговор с еврокомисаря във видеото!

Мария Габриел на среща с организациите за иновации от Западните Балкани

Мария Габриел на среща с организациите за иновации от Западните Балкани

Възможности за сътрудничество в областта на иновациите, обсъждат представители от Западните Балкани. Срещата е организирана от Агенцията за насърчаван...