НОВИНИ

Мария Габриел: Бъдещето на Европа е и цифрово

Разбира се, че бъдещето на Европа е и цифрово. Това каза европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в Софийския университет. Днес в Аулата на Ректората се проведе граждански диалог с комисаря, с министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с депутата от Европейския парламент Искра Михайлова на тема „Бъдещето на младите в дигитална Европа“.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:54, 09.05.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
мария габриел бъдещето европа цифрово

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел заяви, че бъдещето на Европа е и цифрово. „Искам веднага да навляза в темата на дигитална Европа и в тази цифрова Европа, в това бъдеще младите са моторът, младите са двигателят. Вие сте тези, които имате идеите, които можете, обръщайки поглед назад да отсеете добрите практики от това какво може да бъде подобрено”, каза тя.

Габриел се спря на следващата многогодишна финансова рамка и отбеляза, че средствата за програма Еразъм ще бъдат увеличени. „За първи път имаме най-дигиталния бюджет в историята на ЕС”, подчерта също комисарят. Габриел добави още, че днес сигурността е една от приоритетните теми за европейските граждани. „Но цифровизацията дава ново измерение, то е свързано с киберсигурността. Киберсигурността не се отнася само до личните ни данни, тя е свързана и с критична инфраструктура, каквато е енергетиката, транспортът, здравеопазването. Затова на европейско ниво искам по-голям капацитет и много по-голямо развитие на резистентността ни спрямо кибератаки”, каза Мария Габриел.

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова подчерта, че Европа ще бъде такава, каквато я направим днес, ще бъде такава, каквато я искаме утре, в утрешния ден. „И тя е във вашите ръце и в нашите ръце заедно”, каза тя пред младите хора. Лиляна Павлова обясни, че 2018 г. е изключително важна година за всички нас. „Годината, в която обсъждаме бъдещето на Европа, бъдещия бюджет на Европа”, каза Павлова. Министърът припомни, че вече излезе проектът на многогодишна финансова рамка и тя се радва, че в него виждат трите неща, за които България и българското председателство се борили и държали да видят вътре, сред тях са запазването на традиционните политики - кохезионната политика, сближаването, регионалната политика, селскостопанската политика.


;

Искра Михайлова изрази убедеността си, че тази среща ще даде изключително важно послание към българското правителство, тъй като предстои взимането на решение къде ще бъде България в бъдещето на ЕС. „Сега председателстваме Съвета на ЕС, предстои да се вземе решение коя скорост ще изберем”, каза тя и припомни „Бяла книга”, предложена от Юнкер. Тя допълни, че реагираха страните членки, реагирахме и ние в България. „Не ни се харесва да бъдем на различна скорост, искаме всички да бъдем еднакво бързи, амбициозни, ефективни, еднакво конкурентноспособни и целия ЕС. Сега обаче с предложената финансова рамка след 2020 г. ЕК всъщност предлага на всяка страна член да определи своята скорост. Да реши дали ще прави това, което винаги е правила или да използва целия потенциал на ЕС с ресурса за иновации, изследвания, и дигитализация, с ресурса за защита на външните граници и сигурността, с ресурса, определен специално за младите хора, с ресурсите, които откриват нови възможности. Това предстои като решение на българската държава”, заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран иска да обсъди с Европа, Китай и Русия дали имат интерес по ядрената сделка
Иран иска да обсъди с Европа, Китай и Русия дали имат интерес по ядрената сделка
​Звездата от Метрополитън опера Томас Хемпсън на 16 май в зала България
​Звездата от Метрополитън опера Томас Хемпсън на 16 май в зала "България"