НОВИНИ

Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата трансформация

В центъра на цифровата трансформация искам да остане човекът. Човекът е този, който управлява, заяви българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Мария Габриел взе участие в конференцията „Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства“, на която експерти в областта представиха данни за това как развитието на сектора променя ежедневието ни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:25, 29.10.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
мария габриел човекът остане центъра цифровата трансформация

„Затова е изключително важно да подчертаем, че цифровизацията наистина е символ на нещо позитивно – на влиянието на новите технологии върху обществото и работните места, като един от основните двигатели на растежа и конкурентоспособността на Европа“, смята българският еврокомисар. Тя даде пример с промяната в стойността на сектора от 1995 до 2015 г., който е нараснал 3,5 пъти, а световната икономика като цяло – 1,4 пъти.

„За България трябва да подчертаем изключителната важност на информационните и комуникационните технология. Най-високият растеж в добавена стойност в сектора сред държавите членки на ЕС, се отбелязва в три държави и аз се гордея, че България е една от тях, наред с Люксембург и Полша“, подчерта Мария Габриел.

Според нея трябва ясно да бъде откроено положителното въздействие на цифровизация в почти всеки сектор на икономиката и публичните услуги. „Всичко това може да позволи начинът, по който се проектира, произвежда и доставя всеки продукт да бъде подобрен“, допълни Габриел. Но наред с ползите от цифровата трансформация тя изтъкна необходимостта от ясно осъзнаване на предизвикателствата и рисковете, които тя носи. „Несъмнено темата за цифровите умения и образованието ще бъде една от водещите. Разбира се, темата за сигурността и нейното кибер измерение придобива особено голяма важност“, смята Габриел.

Тя допълни, че подходът на ЕС спрямо цифровизацията е основан на ценности – неприкосновеността на личните данни, недискриминация, отворена търговия, достойнство и справедливост. „Затова ЕС създаде най-високия стандарт за защита на личните данни“, аргументира се Мария Габриел.

Модератор на дискусията беше Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Пред участниците той подчерта, че в Европа има около 80 млн. граждани, които нямат елементарни познания, свързани с новите технологии.

„На всички е ясно, че в момента най-големият недостиг е този на квалифицираната работна ръка. Точно тук усилията, които ще вложат ЕК и всички държави-членки на ЕС, са свързани с увеличаването на способностите на всички, които се нуждаят от това, за да може те да отговорят на изискванията на новите работни места“, коментира той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС
Ангела Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-бързият пианист в света на българска сцена
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-бързият пианист в света на българска сцена