Мария Габриел е била единодушно одобрена и от двете комисии на Европейския парламент, които я изслушаха вчера, съобщиха за БНТ източници от Брюксел. Очаква се решението на комисиите официално да бъде обявено на 29 юни. После кандидатурата на Габриел за еврокомисар ще бъде гласувана в Европейския парламент в Страсбург на 4 юли.

Групата на социалистите и демократите в Европарламента разпространи съобщение, в което се казва, че подкрепя Мария Габриел за еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество.

Социалистите в европарламента са удовлетворени от отговорите на българката.

"Ще подкрепим Габриел с удоволствие, защото показа знания. Очакваме думите да се претворяват в дела", се казва в съобщението.

Мария Габриел ще бъде комисар до средата на 2019 година, когато изтича мандатът на комисията на Жан-Клод Юнкер.

От Брюксел темата коментира и министър Лиляна Павлова, която очерта и приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС догодина.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Нейното представяне беше блестящо, това е моята лична оценка, но това е и оценката и официално, и неофициално на всички проведени днес срещи и в Европейския парламент, които имах, оценката е изключително добра. Имаме за момента обособени три специфични приоритета - Западните Балкани, с фокус към европейската перспектива, измерения на свързаност и сигурност, вторият е черноморското сътрудничество, свързано с околна среда, туризъм и инфраструктура и третият приоритет е кохезионната политика в контекста на обсъждането на многогодишната финансова рамка след 2020 година.
© БТА