НОВИНИ

Мария Габриел: Подготвени сме за нова мигрантска вълна

От октомври до януари са намалели мигрантите, идващи от Турция през Гърция. Преди са били 7000, а сега са 2200, което означава, че ако продължаваме да следим внимателно дали Турция изпълнява споразумението, ще има ползотворен резултат от сътрудничеството. Това каза в "Още от деня" евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Мария Габриел.

мария габриел подготвени сме нова мигрантска вълна
bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 10.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Не бива обаче да губим поглед от другите два приоритетни въпроса - връщането на нелегалните мигранти и контрола на външните граници, допълни Мария Габриел. Тя подчерта, че трябва да преразгледаме споразуменията със съседни и не толкова близки държави, за да могат те да приемат обратно своите сънародници, като даде пример със споразумението за връщане с Пакистан, който въпреки това споразумение отказва да приеме своите граждани обратно. Мария Габриел посочи, че нямаме такова споразумение с Алжир, Мароко и Тунис, затова преди дни Германия е обявила тези три страни като сигурни страни на произход наравно с Турция, Косово, Сърбия.

Проблемът с контрола на външните граници – по последни данни в Гърция има върнати 16 000 мигранти при влезли над 800 000, Италия – върнати 14 000 при влезли над 160 000.

По въпроса с разселването на 160 000 мигранти при над 1 милион влезли – Гърция е разселила около 270, а Италия – около 290, съобщи евродепутатът и коментира, че това говори за изключителна слабост при охраната на външните граници.

ФРОНТЕКС ще се включи много активно при помагане за операциите в Гърция, там ситуацията е много сложна, а ако ситуацията продължи след три месеца да е толкова критична, все повече се чуват гласове Гърция да бъде временно изключена от Шенген.

Според Мария Габриел сме по-подготвени за нова критична ситуация, макар че подготовката ни е отнела над една година, би трябвало да реагираме много по-бързо.


Вижте пълния запис в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО засилва присъствието си в Източна Европа
НАТО засилва присъствието си в Източна Европа
Проверка в защитената местност „Калимок-Бръшлен”
Проверка в защитената местност „Калимок-Бръшлен”