НОВИНИ

Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ "Безжичен интернет за всяко училище"

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ "Безжичен интернет във всяко училище", съобщават от пресцентъра на синдиката.

Мария Габриел подкрепи инициативата на КНСБ Безжичен интернет за всяко училище
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 30.03.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В рамките на инициативата WIFI4YOU има над 300 заявки от български общини за включване в интернет проекти, решение на българското правителство и на местните власти е във всяка заявка да фигурира по едно или няколко училища, е заявила Габриел на среща с Изпълнителния комитет на Координационния съвет на КНСБ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е обявил, че е разговарял по тази тема с образователния министър Красимир Вълчев и е получил подкрепа. Предстои идеята "Безжичен интернет за всяко училище" да бъде обсъдена и с Националното сдружение на общините.

Друга важна цел за КНСБ е програма за дигитално обучение за работници. Над 30 на сто от населението никога не е влизало в интернет, а без дигитални умения тези хора са загубени на пазара на труда, смята Пламен Димитров.

Габриел е заявила, че това е един от приоритетните сектори в нейния мандат като еврокомисар и подкрепя всяка инициатива, която цели да подобри дигиталните умения не само на българските, а на всички европейски граждани.

"На няколко пъти обявих, че мой приоритет не са блокчейн технологиите или изкуственият интелект, а човекът, който ги контролира", е отбелязала Габриел, цитирана в съобщението.

Целта е не само да се разработва изкуствен интелект, а да се сложат човешки граници и контрол както върху разработването, така върху използването му, е допълнила тя. Една от целите на нашия еврокомисар ще бъде и запазването на лидерството на Европейския съюз по отношение на новите технологии.

Лидерът на СБУ Янка Такева е поставила въпроса за технологичното обновление на компаниите, които участват в програмите за дуално обучение. Трябват инвестиции в нови технологии, защото децата трябва да се учат на нови машини, а не на такива от миналия век, е заявила Такева.

Мария Габриел е подкрепила председателя на СБУ и е обявила, че всяка компания ще може да кандидатства по програмите на Европейската комисията за обновяване на технологиите и машините, които използват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират проекти за ремонт на Концертната зала в Пловдив
Събират проекти за ремонт на Концертната зала в Пловдив
Народното събрание не прие обща декларация за случая „Скриал“
Народното събрание не прие обща декларация за случая „Скриал“