Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел призова днес за по-широко участие на жените в създаването на новите технологии и в медиите. На среща, посветена на този въпрос, тя съобщи, че занапред ще отказва участие в събития, на които е единствената поканена жена.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество
Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество © БТА

По нейните думи недостатъчното участие на жените в цифровата област води до забавяне на ръста на икономиката. Габриел настоя за привличането на повече момичета и млади жени към образование, свързано с новите технологии. Тя нарече „обществена несправедливост“ липсата на достатъчно жени в развитието на технологиите. Имаме морална отговорност да осигурим равенство, добави еврокомисарят.

Габриел призова всички да имат свободата да придобиват цифрови умения. Необходимо е равенство на половете в достъпа до образование, посочи тя. Еврокомисарят съобщи, че занапред ще бъдат изготвяни годишни доклади за участието на жените в цифровизацията.

Тя отбеляза, че само 22 на сто от ръководните постове в обществените медии в Европа днес са заети от жени. Габриел настоя за повече женско участие в медиите и посочи, че средствата за масова информация имат голяма роля за промяната на средата, в която се развива цифровизацията. Еврокомисарят съобщи, че предстои ЕС да започне да измерва женското участие в медиите.