НОВИНИ

Мария Габриел: Цифровизацията означава много възможности за работни места

90 процента от работните места само след две години ще изискват цифрови умения. Това коментира във Варна европейският комисар Мария Габриел по време на дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите. В момента в Европа близо 170 милиона души нямат дори основни познания.Добър знак е, че програмата „Дигитална Европа“ с бюджет 9 милиарда евро е заложена в плановете на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
19:43, 28.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

500 хиляди специалисти нямя да достигат в Европа през 2020 година, напомни еврокомисарят Мария Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Цифровизацията означава много възможности за работни места, за иновации, за икономически растеж, но тя носи и много риск. Риск за още повече социално изключване, затова и мой първи приоритет са цифровите умения. България определено е изключително добре позиционирана като регионален лидер.

Еврокомисията предлага създаването на мрежа от центрове за изключителни постижения, и очакванията са един от първите да е у нас. Други цели са завръщането на Европа сред първите три световни сили, разполагащи със суперкомпютри, разработването на изкуствен интелект и киберсигурността - на личните даннни и на инфраструктура.

;
Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Затова предлагаме нова силна киберагенция - агенцията ЕНИСА, с повече финансов и човешки ресурс. За първи път предлагаме механизъм за координация в случай на широкомащабна атака между държавите - членки.

Дигитализирането на публичната администрация най-лесно ще покаже предимствата на цифровизацията, улеснявайки бизнеса и гражданите, подчерта Мария Габриел. Вече над 17 хиляди общини в Европа са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет, България е на едно от първите места с над 200 кандидати, които скоро ще получат отговор дали да одобрени. Амбицията на Мария Габриел е сегашният бюджет от 600 милиона евро за цифровизация и дигитални хъбове да бъде утроен през следващия бюджетен период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС обсъдиха напредъка на евроинтеграцията на Македония
Външните министри на ЕС обсъдиха напредъка на евроинтеграцията на Македония
В Още от деня: Кой ще работи по морето през летния сезон?
В "Още от деня": Кой ще работи по морето през летния сезон?