Изкуственият интелект става приоритет за Европейската комисия през следващите три години. Това заяви във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя участва във високотехнологичната конференция Innowave Summit, която е най-мащабното събитие в IT сектора за цяла Югоизточна Европа.

Варна

Във форума участват над 1500 души от 23 държави.

Иван Портних, кмет на Варна: "Това утвърждава града ни на картата на смарт градовете в световен мащаб и се радвам, че IT-секторът като цяло проявява интерес към градове с развитие."

Еврокомисарят Мария Габриел представи проект, който превръща изкуствения интелект в приоритет за Европа. В него ще бъдат вложени милиард и половина евро.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: "Нашата цел е до 2020 година частните и публичните инвестиции да достигнат 20 милиарда евро. Целта е след 2020 всяка година бюджетът да е 20 милиарда евро за изкуствен интелект."
© БТА

Един от водещите експерти в сферата на изкуствения интелект е Норман Уинарски, който е лектор на форума. Според него, навлизането на изкуствения интелект в нашето ежедневие крие и много рискове, но преодолими.

Норман Уинарски, създател на Siri: "Да, повечето професии ще се изгубят, но други нови ще бъдат създадени. Хората не трябва да се страхуват. Най-важното е да се образоват, да образоват децата си и така ще посрещнат предизвикателствата на бъдещето."

Лектори във форума са едни от най-успелите мениджъри в IT-сектора от световно известните брандове като Гугъл, Фейсбук, Туитър и други.