НОВИНИ

Mария Габриел: В интернет има много съдържание, което подстрекава към тероризъм

Темата за сигурността вече има ново измерение и това е свързано киберсигурността, нито една държава не може да се справи сама, за това и в европейска комисия предложихме пакет от мерки, с който ясно казваме искаме на въпроса кой какво прави на такава широкомащабна атака да има ясен отговор. Това каза в "Денят започва" еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. Вижте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 03.11.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество: Предложихме конкретни мерки като една от тях е една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите. Нещо, което до този момент съществува в отделни държави-членки. За нас това са стъпки напред. Това означава от една страна потребителите да имат възможност да знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт и да донесем полза за европейските фирми, един сертификат да е признат в целия ЕС и да се намали административната и финансова тежест.

Еврокомисарят отличи няколко различни аспекти на кибератаките и заяви, че точно за това подходът на Европейската комисия е цялостен, т.е означава всеки да има своята отговорност.

Мария Габриел: Днес в интернет все още циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация . 41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното въздействие от такива материалите е в първите час, два.

Еврокомисарят сподели, че са призовали големите платформи да имат своята отговорност и да се стигне до по-бързо премахване в следствие на доброволни мерки. Акоо това не се случи, в ЕК ще излязат със законодателни предложения.

В студиото на БНТ Мария Габриел заяви, че сътрудничеството с интерпол е мого добро.

Мария Габриел: 91,92% от незаконното съдържание бива премахнато максимално бързо. Има над 150 хил. интернет връзки са премахнати,когато става въпрос за сексуално насилие над деца.

Предложенията са платформите да бъдат проактивни и всеки от тях да предложи лице за контакт, което да може много бързо да си сътрудничи с полицейските и правосъдни органи, както и да има възможност потребителите да сигнализират максимално бързо за незаконно съдържание или такова, което не е, да бъде възстановено.

По темата за фалшивите новини в интернет тя каза, че те не са нов феномен, вече има резултати, а на 13 ноември започва обществена консултация в продължение на 12 седмици с различни заинтересовани страни.

Мария Габриел: Нашата цел е наистина да обхванем всички аспект на този феномен. Има техническа част, къде и как се прави, но и бизнес част. Има и съдържателна част. Между 5-10 хил. долара могат да се правят при президентски избори.

Еврокомисарят заяви, че има предложение по време на европредседателството да се представи пътна карта за спадане цените на роуминга. Утре ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС нова инициатива за безплатен безжичен интернет на обществени места между 6-10 хиляди общини в цялата Европа ще могат да се възползват от това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с пикап в Ню Йорк
„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с пикап в Ню Йорк
Световният конгрес на водата - форум на топ учени в света
Световният конгрес на водата - форум на топ учени в света