В София 46 талантливи ученици и студенти с успехи в науката и техниката получиха годишните стипендии на фондация „Еврика". От 29 години фондацията подкрепя ученици, лауреати на олимпиади и студенти.

Талантливите ученици и студенти получиха стипендии между 1000 и 2300 лв. в две категории. В първата са избраните чрез конкурс, като наградите са на имената на изтъкнати български учени. Във втората са носители на медали в международни олимпиади. Сред тях е Борислав Антов, със златен медал на олимпиада по математика. Планира да ѝ се посвети и занапред.

Борислав Антов - СМГ "П.Хилендарски": Тази седмица получих оферта от университета в Оксфорд, Англия и там ще продължа да уча математика и статистика.
Драгомир Маламов - ВВМУ "Н.Й.Вапцаров " - Варна: Стипендията значи много за мен. Положих много усилия, за да стигна до тук. Остават ми 7 месеца до дипломирането и след това влизам в редиците на военноморските сили като корабен механик.
© Христо Касабов / БТА

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави призьорите с думите, че сега Европа повече от всякога има нужда от талантливи млади хора. Тя ги насърчи да използват стартиралия пилотен проект „Цифрова възможност", в рамките на който могат да придобиват и практически опит.