НОВИНИ

Мария Пилар Абел: Ще получа покой, когато имам резултатите от ексхумацията

Знаменитите мустаци на Салвадор Дали са непокътнати от времето, стана ясно след ексхумацията на тленните останки на знаменития художник. Съдебно-медицински екипи започнаха да извличат ДНК-проби. Експертиза трябва да установи дали родената през 1956 година Мария Пилар Абел е негова дъщеря, както твърди самата тя. Абел има право на една четвърт от наследството на Дали, ако се докаже ,че във вените й тече негова кръв.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:54, 21.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Извличането на ДНК - проба от Салвадор Дали вероятно е възможно, въпреки че формалдехидът може да е повредил клетъчните ядра, твърди пред Ройтерс човекът, извършил балсамацията на тялото. Художникът почина преди 28 години и е погребан в крипта под театъра-музей във Фигерес. Там се съхраняват негови творби и части от колекцията му. Ексхумацията в малкото градче в северна Каталония продължи пет часа след затварянето на обекта за посетители. Бяха взети мерки и срещу евентуални снимки от дронове.

Мария Елена- туристка от Франция: Не съм особено доволна от ексхумацията, защото Салвадор Дали е световно известен, но разбирам жената, ако е негова дъщеря. Все пак мисля, че всичко е за пари.

Тленните останки са добре запазени, включително харизматичните мустаци на Дали, оформени като стрелки на часовник в позиция 10 и 10 часа, разкриват експерти. Взети са части от косата, нокти и две кости. Мария Пилар Абел твърди, че научила от баба си през 2007-ма за любовна афера на майка й със Салвадор Дали.

Мария Пилар Абел: Ще получа покой когато имам резултатите, но ще продължа напред независимо от изхода.

Художникът няма деца от съпругата си Гала. Фондацията, която управлява наследството му до последно оспорваше ексхумацията с мотив за липса на доказателства, потвърждаващи претенциите. Сега тя ще се опита да анурила теста за бащинство по съдебен път. Резултатите от ДНК-експертизата и сравняването й с образци от Мариа Пилар Абел ще отнеме седмици. Заключенията ще бъдат представени на съдебен процес през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в Закона за водите ще разреши в Русе да има плаж
Промяна в Закона за водите ще разреши в Русе да има плаж
Шести протест в защита на паметника на НДК
Шести протест в защита на паметника на НДК