НОВИНИ

Мария Шаркова: 35% от делата в медицината са заради лоша комуникация с пациенти

Над 2 200 000 е броят на хоспитализациите в болница всяка година. На този фон делата за лекарски грешки варират между 25 и 45 годишно. Жалбите до медицински одит са между 500-700 на година. Гост по темата в "Денят започва" беше адвокат Мария Шаркова, която е направила изследване на съдебната практика по медицински дела от последните 10 години.

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 23.10.2017
9983
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Шаркова коментира, че в България все още няма регистър на нежеланите събития в лечебните заведения и няма как да се съпостави броят на жалбите с общия брой на нежеланите събития, които ежегодно се осъществяват в лечебните заведения. Постепенно се увеличава броят на заведените дела през последните 5 години, което вероятно се дължи на по-добра информираност у пациентите, както и на повечето пациентски организации.

;

По думите ѝ най-често пациентите водят дела заради твърдения за некачествени посоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение. Много по-рядко дела се водят заради отказ от лечение или ненужно извършена манипулация. Тя акцентира върху делът от 35% от делата, които се завеждат заради "лоша комуникация".

Сред рискови специалности са хирургията, акушеро-гинекологията, денталната грижа.

;

От 240 разгледани дела за период от 10 години, 18% от тях са все още висящи. Всяко трето заведено дело от пациент е уважено в съда, показва изследването на адв. Шаркова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абе и Тръмп се договориха за засилване на натиска върху Северна Корея
Абе и Тръмп се договориха за засилване на натиска върху Северна Корея
Жътвата на ориза в Пловдивско започна с месец закъснение
Жътвата на ориза в Пловдивско започна с месец закъснение