НОВИНИ

Марияна Николова е новият вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Марияна Николова е новият вицепремиер по икономическата и демографската политика на мястото на Валери Симеонов, който подаде оставка след близо месец протести на майките на деца с увреждания. Николова беше началник на кабинета на Симеонов, а от днес пое поста му. Лидерът на НФСБ се връща отново в парламента като народен представител. Повече от 4 часа продължиха дебатите по оставката на Симеонов и избора на новия вицепремиер.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:01, 21.11.2018
5166
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Оставката на Валери Симеонов и изборът на Марияна Николова бяха одобрени с едно общо гласуване, предшествано от взаимни нападки и процедурни хватки. От БСП изразиха недоволство, че премиерът не е в парламента, а кандидатурата на новия вицепремиер я представя Красимир Каракачанов, оплакаха се и че не им дават думата. Последва половинчасова почивка, след която словесните престрелки продължиха.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Уважаеми български граждани, днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата "морал" от българския език. Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото - майчинството и болните деца.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Темата за хората с увреждания и майките и техните деца, нека да си припомним какво направихте вие, докато имахте възможност да управлявате. Нека да си припомним само какви бяха цифрите към този момент за хората с увреждания, които осигуряваше републиканския бюджет - 189 млн. лева. 2018 година точно това правителство и точно тази управленска програма дадоха възможност тези пари да бъдат 263 млн. лева, които са към настоящата година.

И от Обединените патриоти призоваха БСП да си припомнят.

Славчо Атанасов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Това правителство - хубаво-лошо, въпрос на гледна точка, в края на краищата, колеги, никога досега не е поставяло метални съоръжения край българския парламент. Вие 4 пъти управлявахте държавата и в тези 4 пъти превръщахте българския парламент в крепост - метални огради. И аз твърдя, че през вашите управления българският парламент приличаше на втори Царевец на центъра на София.

На свой ред от ДПС се обърнаха към Обединените патриоти.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: Премиерът вече, виждам го, че не му е удобно и да дойде тук да седене до вас, г-н Каракачанов, защото вие със синята каска докато се опитвате да примирите, да угодите на онези които си търсят личния интерес в това управление, нищо друго, премиерът се чуди по какъв начин и как да събере Балканите, как и по какъв начин да направи така, че обществото да е доволно от това, което нищо не се случва в техен интерес.

От "Воля" призоваха дебатите да се водят по същество.

Веселин Марешки - зам.-председател на НС, Воля: Аз пък ви задавам въпроса: "Вие доволни ли сте от дебата?" Надявам се всеки да си даде смислен отговор на този въпрос и ако ще го продължаваме да има смисъл от това нещо.


;

При гласуването таблото в пленарната зала показа, че оставката на Валери Симеонов и избора на Мариана Николова са потвърдени с гласовете на ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, "Воля" и двама независими. От "Атака", макар да бяха в началото на заседанието, при гласуването бяха извън залата. Красимир Каракачанов призна, че проблемите в малката коалиция остават.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Има проблеми, вчера сме си говорили 4 часа ... С какъв резултат ? Е , резултата видяхте - Атака ги няма в залата. Защо, не мога да ви кажа - питайте тях.

Красимир Каракачанов заяви, че не стои на дневен ред смяната на Сидеров като председател на Парламентарната група "Обединени патриоти". Не без ирония министърът на отбраната посочи, че сега в парламента двамата опоненти Сидеров и Симеонов ще имат възможност да си говорят всеки ден и да поддържат диалога в групата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха южнокореец за нов шеф на Интерпол
Избраха южнокореец за нов шеф на Интерпол
Заплатите в частния сектор ще растат с между 7 и 15% догодина
Заплатите в частния сектор ще растат с между 7 и 15% догодина