Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори в Холандия.

© БТА

Според преброените до момента гласове дясно-либералната Народна партия за свобода и демокрация на Марк Рюте ще има най-много места в бъдещия парламент - 33 - с 8 по-малко от предишния парламент.

Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс е на второ място, с 20 места, последвана от дясната Християн-демократически призив и ляво-либералната "Демократи-66", които получават по 19.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: Това е вечер, в която Холандия - след Брекзит и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид.

Вилдерс, който успя да увеличи броя на депутатите си от 15 на 20, предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.

Той заяви, че е горд от постигнатия резултат и ще продължи да се бори.

Герт Вилдерс, лидер на "Партия на свободата": Аз съм готов да се боря. Ние сме един от победителите в тези избори, но бих предпочел да бъдем най-голямата партия. Жалко е, че не успяхме да го постигнем. Ще трябва да изчакаме до следващите избори. Но въпреки това, ние не сме губеща партия - спечелихме четири-пет места повече. Трябва да сме горди от този резултат.

Социалистическата партия се нарежда на пето място с 14 места. Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която също ще получи 14 места, срещу само 4 в предишния парламент.

Поради решението на Холандия да прибегне до хартиено гласуване, за да предпази изборите от хакерска намеса, преброяването продължава и днес.

Победа за партията на Марк Рюте в Холандия, според първите екзитполове

Победа за партията на Марк Рюте в Холандия, според първите екзитполове

Според първите екзитпол резултати Рюте печели 31 места в 150-местния парламент. Партията на крайнодесния кандидат Герт Вилдерс е на второ място с 19 м...