НОВИНИ

Марк Зукърбърг даде обяснения пред американския Сенат за скандала "Фейсбук"

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг даде обяснения пред американския Сенат по скандала с "Кеймбридж АналИтика". Зукърбърг за пореден път се извини на милионите потребители, чиито лични данни са използвани неправомерно и обеща, че компанията ще направи всичко възможно да гарантира сигурността на информацията в социалната мрежа.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
23:03, 10.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Костюм, вместо обичайната сива тениска и повторени отново и отново думите "съжаляваме". Марк Зукърбърг подходи към първото, от двете си изслушвания пред американските законодатели точно така, както се очакваше. Фейсбук не е продавала информацията на никого е тезата, която поддържа.

Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Изправени сме пред редица проблеми по отношение на опазването на личните данни, сигурността и демократичните принципи. Знам, че всички имате въпроси към мен, но е важно преди да отговоря, да кажа и как стигнахме до тази ситуация. Фейсбук е компания, създадена от идеалисти. Нашата цел винаги е била да помагаме на хората да общуват по-лесно. Колкото повече се развивахме, толкова по-лесно нашите потребители можеха да са близо до любимите си хора. Видяхме, че Фейсбук е важен за хората с малък и среден бизнес, видяхме и че е важен по време на природни бедствия. Но едно стана ясно - не направихме така, че нашата платформа да не допусне да бъде използвана за злонамерени цели. Това е моя грешка и съжалявам. Създадох Фейсбук и нося цялата отговорност.

Фейсбук вече започна и поетапното уведомяване на засегнатите 87 млн. потребители и съвети как да защитят профилите си.

А докато Зукърбърг даваше обяснения, пред сградата на Конгреса течеше необичаен протест - десетки картонени копия на създателя на Фейсбук отправиха към него едно послание - поправи стореното!

Проверка на БНТ показва, че личните данни на над 35 000 български вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика". По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия наложи вето на американското предложение за Сирия
Русия наложи вето на американското предложение за Сирия
Без политици на сватбата на Меган и Хари
Без политици на сватбата на Меган и Хари