НОВИНИ

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно за злоупотребите

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг говори днес пред представители на Европейския парламент в Брюксел. Той поднесе извинения за случая с "Кембридж аналитика", довел до злоупотребата с политическа цел на лични данни на потребителите на социалната мрежа.

bnt avatar logo
от БТА
20:11, 22.05.2018 (обновена)
Чете се за: 02:06 мин.
По света

Той обеща до края на годината Фейсбук да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 хиляди. Зукърбърг отбеляза, че заради неговата дейност европейците, а и много хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари. В последните годнии не направихме достатъчно за предотвратяването на злоупотребите. Поемаме нашата част от отговорността - беше грешка, съжалявам, заяви Зукърбърг. Готов съм да направим значителни инвестиции - увеличаваме до края на годината двойно служителите по сигурността. Това винаги ще бъде по-важно за нас от максималната печалба, добави той.

Зукърбърг съобщи, че хиляди свързани с Фейсбук приложения са били проверени и над 200 са били забранени. През 2016 г. не успяхме да оценим руската намеса в изборите в САЩ, следяхме за фишинг и вируси, не бяхме достатъчно готови за съгласувани подвеждаща дезинформация, посочи той. Зукърбърг добави, че е премахната възможността сайтове за фалшиви новини да получават реклами и така се обезсмисля икономическото им съществуване. Сигурността е въпрос, който никога не може да бъде изцяло решен, защото заплахите постоянно се променят, обобщи той.

В последвалите изказвания и въпроси на ръководителите на политическите групи в ЕП Манфред Вебер (Европейска народна партия) коментира, че прозвучалото извинение е напълно уместно. Това не е достатъчно, необходими са действия в прилагането на новите европейски правила, посочи той. Вебер попита дали случаят с "Кембридж аналитика" е самостоятелен, или е върхът на айсберга; кой е решил потребителите да не бъдат уведомявани. Вебер предложи въвеждането на европейски правила за публикуване в социалните медии и антимонополна проверка на Фейсбук.

;

Удо Булман (социалисти и демократи) заяви, че допуснатият теч на данни засяга суверенното управление на европейските народи. Той поиска обещание, че Фейсбук няма да продава данни без съгласието на потребителите, попита при какви условия данните ще бъдат напълно заличавани и какъв е броят на заличените фалшиви профили.

Сайед Камал (Европейски реформатори и консерватори) попита дали трябва да не ползва интернет, за да не му събирате данните (чрез "скрити профили"), какво се прави с тези данни и може ли да се запознае с тях.

Всяка година се извинявате за нещо, миналата година се извинихте два пъти, а тази - вече три, а още годината не е преполовила, обърна се Ги Верхофстат (АЛДЕ) към Зукърбърг. Той попита дали европейските потребители ще бъдат обезщетени и с колко, и ако Фейсбук се раздели на части, кое Зукърбърг би запазил за себе си. Имаме голям проблем и той не е решен. Трябва да си зададете въпроса с какво ще бъдете запомнен - като Стийв Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха света, или гений, създал цифрово чудовище, разрушило нашите общества, добави Верхофстат.

Филип Ламбертс (Зелени) попита дали Фейсбук ще даде възможност потребителите да отказват насочената реклама; дали ще премахне оставащите фалшиви профили до края на годината; дали ще представи доброволно до края на годината данни за печалби и загуби; дали ще плаща данъци там, където получава печалба.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) изрази съмнения, че бизнес моделът на Фейсбук може да бъде променен и да се върне до платформа за общуване.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) попита дали платформата наистина е неутрална и настоя, че от началото на годината видимостта на мненията му е спаднала. Кой решава кое е приемливо за публикуване, попита той.

Никола Бе (Европа на народите и свободата) посочи, че към Фейсбук се развива зависимост, и добави, че напълно законни френски организации срещу миграцията са били забранени в социалната мрежа. По неговите думи това било тоталитарно, все едно телефонна компания да спира сигнала на хора, които изразяват различни политически виждания. По неговите думи решенията за закриване на страници във Фейсбук се взимат едностранно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таско Ерменков се извини за публикацията си във Фейсбук за отровната вода
Таско Ерменков се извини за публикацията си във Фейсбук за "отровната" вода
Задържаха шефа на на Пътна полиция в Благоевград за корупция
Задържаха шефа на на "Пътна полиция" в Благоевград за корупция