Подразделения на бреговата охрана на Мароко, патрулиращи по средиземноморското крайбрежие, спасиха вчера 367 нелегални мигранти. Мнозинството от спасените са мигранти от субсахарска Африка, които възнамерявали да се доберат до Европа с лодки.

© БТА

Сред мигрантите, на които моряците от мароканските кораби оказали помощ, имало жени и деца, отбелязват източниците. Лодките, с които се опитали да стигнат европейския бряг, били в лошо състояние.

"Всички спасени мигранти са транспортирани от Кралския морски флот на Мароко невредими до най-близките марокански пристанища", се казва в съобщението на МАП.

Мароко, което е отделено от Европа от Гибралтарския проток, вече много години е транзитна страна за нелегалните мигранти, опитващи се да се прехвърлят от страните от Северна и тропическа Африка към ЕС.

По мнение на мароканските власти активността на престъпните мрежи, занимаващи се с превоз на нелегални мигранти от кралството към ЕС, през 2018 г. съществено е нараснала. Потокът е насочен главно към Испания.

Подразделенията на Кралския морски флот на Мароко носят усилено дежурство, за да възпрепятстват прехвърлянето в Европа на нелегални мигранти, а също така им оказват и помощ, ако това се налага от ситуацията.