НОВИНИ

Марсианските вулкани са едни от най-старите в Слънчевата система

Учени са установили, че на Марс има действащи вулкани от най-малко 2 млрд. години. Това показали анализи на марсиански метеорит, открит на африканския континент през 2012 г. Откритието прави вулканите на Червената планета едни от най-старите в цялата Слънчева система, пише научното издание „Сайънс дейли“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:19, 07.02.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още
марсианските вулкани едни старите слънчевата система

Според водещия учен на изследването геолога проф. Том Лапън от Университета в Хюстън, Тексас, откритията дават нови сведения за това как е еволюирала Червената планета и каква е била през времето нейната вулканична активност.

Откритият през 2012 г. метеорит, известен като „Североизточна Африка 7635“ представлява вулканичен камък, наречен шерготит. Досега са открити 11 метеорита със сходен химически състав и време на „изстрелване“ в космоса.

Заедно тези метеорити осигуряват информация за това конкретно място на Червената планета. Предишни анализи на метеорити са показали, че те датират отпреди 327 млн. до 600 млн. години. За разлика от тях обаче, анализираните от Лапът, са на 2,4 млрд. години и идват от един от най-старите вулканични центрове в Слънчевата система.

Най-големият вулкан на Марс – Олимп, е висок близо 23 км, което е в пъти повече от най-високия земен вулкан – Мауна Кеа, който е 4205 м.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон опроверга слуховете, че има хомосексуална връзка извън брака си
Еманюел Макрон опроверга слуховете, че има хомосексуална връзка извън брака си
КЕВР иска разяснения за спирането на тока и топлата вода в София
КЕВР иска разяснения за спирането на тока и топлата вода в София