НОВИНИ

Мартин Шулц: Не отхвърляме нито една възможност за правителството

Кой ще управлява Германия - въпросът остава без отговор и след срещата късно снощи между лидерите на Християндемократическия съюз и на социалдемократите Ангела Меркел и Мартин Шулц при президента Щайнмайер. След разговорите, Шулц обяви, че неговата партия още не е взела решение дали да влезе в коалиция за управлението на страната заедно с досегашните си партньори - консерваторите на Меркел. Щайнмайер пое инициативата за намиране на компромис, след като първоначалните преговори между четири партии се провалиха.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:39, 01.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Поставени ли са основите на нова широка коалиция на разговорите по тъмно между Меркел и Шулц при президента. Дори да знаят отговора, германските политици по традиция не избързаха да произвеждат новината, която всички очакват.

Вместо това Шулц успокои - времето ни не притиска.

Мартин Шулц, лидер на ГСДП: "Има широка подкрепа за това да не отхвърляме нито една възможност относно формирането на ново правителство. Имаме работещо правителство, така че времето не ни притиска."

Лидерът на социалдемократите категорично отхвърли циркулиращи информации, че вече са склонили да водят коалиционни преговори. Решението ще бъде взето на партийния конгрес следващата седмица. Никой не може да очаква всичко да стане бързо, коментира и съпартиеца на Шулц, Зигмар Габриел.

Специално за "По света и у нас" Дейвид Макарлистър, член на Хлияндемократическия съюз на Меркел и председател на Комисията по външни отношения коментира в Европейския парламент в Брюксел ситуацията в Берлин.

Дейвид Макалистър, депутат в Европейския парламент от ЕНП: Няма политическа криза в Германия. Това е тест за политическата ни система, но Германия има временно правителство, ние сме в състояние да вземаме всички решения, които трябва на национално, европейско и международно ниво. Ще имаме стабилно правителство, да се надяваме - до февруари или март, следващата година.

Социалдемократите управляваха заедно с консервативния блок на Меркел между ХДС и баварския ХСС от 2013 година. На изборите през септември те претърпяха най- голямата си загуба в следвоенната история на Германия.Ето защо не бързат с решението, което ще определи политическата им съдба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демотивираните българи - проблем или възможност?
Демотивираните българи - проблем или възможност?
Над 2,6 млн. лева събра Българската Коледа за 2017 г.
Над 2,6 млн. лева събра "Българската Коледа" за 2017 г.