НОВИНИ

Мартин Шулц влиза в битката за Бундестага

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че напуска поста си, за да участва в изборите за германския Бундестаг идната година. Влиятелни кръгове от неговата социалдемократическа партия не изключват Шулц да бъде кандидат за канцлер.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:56, 24.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
мартин шулц влиза битката бундестага

След 22 години в Европарламента, последните 4 от които негов председател, Мартин Шулц декларира, че занапред ще брани идеята за обединена Европа на национално ниво - в родната му Германия.

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент: "Няма да се кандидатирам за трети мандат като председател на Европарламента. Ще участвам в изборите за Бундестага догодина като водач на листата на социалдемократите в Северен Рейн-Вестфалия".

Шулц не потвърди спекулациите, че още през февруари ще стане външен министър в правителството на Ангела Меркел. Тогава постът ще бъде овакантен от съпартиеца му в широката управляваща коалиция Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква да бъде избран за президент на Германия. Не стана ясно и дали социалдемократите ще издигнат Шулц срещу обявилата желание за четвърти мандат Меркел. Сред тях битува мнението, че той би бил по-избираем от настоящия им лидер Зигмар Габриел заради необвързаността му с настоящия кабинет.

В Брюксел оттеглянето му също може да предизвика сътресения.

Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в Европарламента: "През декември ще издигнем кандидат за председател на Европарламента. Вече се въртят имена, някои хора вече се кандидатираха, мога да ви уверя, че ЕНП със сигурност ще излезе с убедителна номинация".

Възможно е Европейската народна партия да подкрепи отново евросоциалист или либерал за наследник на Шулц. До такъв компромисен вариант може да се стигне, за да се парират оплаквания, че ЕНП държи и трите най-висши постове в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се бездомните кучета в Благоевград
Увеличават се бездомните кучета в Благоевград
С Атака и АБВ приключиха консултациите при президента Плевнелиев
С Атака и АБВ приключиха консултациите при президента Плевнелиев